Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre kevesebben foglalkoznak zellergumó termesztéssel az országban. A szabadföldi zöldségnövény vetésterülete folyamatosan csökken, a KSH adatai szerint a zellergyökér termése 44 százalékkal 6,32 ezer tonnára csökkent 2016-ban az egy esztendővel korábbihoz képest.

A zeller nem tartozik a legkedveltebb zöldségek közé, a népszerűsége a fogyasztók körében is csökken - a magyarok évente 0,5-0,8 kilogrammot fogyasztanak a terményből -, a visszaeső hazai termelést ugyanakkor még így is importtal kell kiegészíteni. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint a külföldről származó zöldség a hazai kínálat mintegy 25-30 százalékát teszi ki. Elsősorban Hollandiából vásárolunk zellert - írta a napilap.

Eközben a cékla népszerűsége fokozatosan emelkedik. Mindez elsősorban annak tudható be, hogy a hagyományosan téli savanyúságként fogyasztott zöldség táplálkozásban betöltött szerepe alaposan megváltozott az utóbbi években. Itthon a céklát a legtöbben feldolgozott formában vásárolják.

Ma már salátakeverékekben, szendvicsekben is használják, valamint céklalé, céklachips is bővíti az egészséges élelmiszerek választékát. A kínálatban a vörös mellett megjelentek a sárga és fehér gumójú fajták is. Bár a fogyasztás nő, az itthon megtermelt cékla mennyisége nem túl nagy, így importra szorulunk ebből a terményből is. Cékla elsősorban Németországból érkezik hazánkba, a behozatal tavaly 14 százalékkal 7,4 ezer tonnára nőtt.

Fotó forrása: Pixabay.