Még alig létezik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2Rule (ejtsd: turul) sportruházatgyártó, de három NB I-es futballcsapat, a Haladás, a Puskás Akadémia és a Diósgyőr már leszerződött a céggel. Sőt, a  Vasas és a Vívószövetség is bejelentkezett a 2Rule márkára.

A 70 százalékban Mészáros-tulajdonú Magyar Sportmárka Zrt.-t a múlt év végén egyetlen alkalmazottal és mindössze 5 millió forint törzstőkével jegyezték be a szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó herceghalmi Talentis Zrt. innovációs központ irodájának címére. Erre ugyanakkor a helyszínen semmi sem utal - olvasható a Népszava cikkében.

Kővári Ágnes, a cég vezérigazgatója korábban a kormánysajtónak azt mondta, bérmunkában gyártatják majd a mezeket Kecskeméten, Jászberényben és Gombán, a cipőket pedig Rakamazon. A Népszava szerint azonban ebből sem sok minden vált valóra. A Kecskeméten megkeresett helyi textiles vállalkozók nem tudtak arról, hogy a városukban valaki sportruházati terméket gyártatna, és Jászberényben sem hallottak a 2Rule érkezéséről. Gombán viszont megtalálták azt a helyi kisvállalkozást, ahol a közelmúltig varrták a 2Rule-mezeket, ám ennek már vége: az első hétezer mez legyártása után éppen a napokban bontott velük szerződést a Mészáros-cég minőségi problémákra hivatkozva.

Nem csak az rejtély, hogy hol gyártatnak, hanem az is: milyen alapanyagot használnak? A sportmezek úgynevezett lélegző poliészterből készülnek, s a napilap szakmai forrásai szerint az alapanyag Szlovéniából vagy Távol-Keletről származik.

A Népszava kérdéseire a Magyar Sportmárka Zrt. nem válaszolt, de a 2Rule július 20-ai bemutatkozó sajtótájékoztatójáról (a képünkön) készült MTI tudósításból kiderült, hogy nem véletlenül rejtőzködött eddig a cég. Mert miközben korábban magyar munkahelyek létrehozását, a "magyar könnyűipar felélesztését" ígérték, Kővári Ágnes elismerte, valójában a termékeknek mindössze ötöde készül Magyarországon, ráadásul az is külföldi alapanyagból. A vezérigazgató és kisebbségi tulajdonos szerint "négy varrodával" is együtt dolgoznak és saját üzemet is terveznek, ám konkrétumot, helyszínt, településnevet nem említett - hívta fel a figyelmet a Népszava.

A kép forrása: MTI Fotó/ Balogh Zoltán.