Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Leginkább a véletlenen múlik, hogy melyik csomagot dézsmálják meg a reptéri tolvajok. Nem működik riadólánc, nem tudják leadni a "fülest", hogy az átvilágítás során hol találtak értékesnek tűnő holmit - mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója a Napi.hu-nak.

Az egyetlen hely, ahol a csomagokat fel lehet vágni az a repülőgépek belseje, azonban ez sem igaz minden légitársaságra. Hardy példaként említette az egyik nagy légitársaságot, ahol a csomagokat eleve konténerekben tolják be a raktérbe, így a lopás esélye minimális. A biztonságot azonban meg kell fizetni, azok a társaságok, ahol nem lehet belenyúlni a csomagokba, általában drágábbak.

Mit lehet tenni?

Ha lenne "tuti" tipp a csomaglopások megelőzésére, mindenki azt alkalmazná. Ilyen nincs, kellő tudatossággal azonban csökkenthető a kár. Még most is sorra érkeznek hírek arról, hogy pénzt vettek ki a csomagokból: kedden adott hírt az ügyészség arról, hogy vádat emeltek egy rakodómunkás ellen, aki 220 eurót emelt ki az egyik csomagból.

Ez azt jelenni, hogy még mindig nem evidens: minden értéket a kézipoggyászban kell utaztatni.

Hardy szerint azonban annak eredményeképpen, hogy a légitársaságok az elmúlt években a kézipoggyászok felé "terelték" az utasokat, sokszor megtelik a gép utastere csomagokkal és sokaknak azzal kell szembesülniük, hogy mégsem vihetik fel a gépre azt, amit eredetileg terveztek. Ebben az esetben hiába tette be valaki előrelátóan az ékszereit, tabletjét, fényképezőgépét, laptopját, készpénzét a kézipoggyászba, az mégis keresztülmehet a rakodókon.

Nem szabad beletörődni!

Mindig van valamilyen megoldás - mondja a szóvivő. Nem lehet senkit arra kötelezni, hogy kiadjon a kezéből több százezer forintnyi értéket. Ilyenkor vagy meg kell kérni a személyzetet, hogy helyezze el a csomagot a saját rakodóterében, vagy a legrosszabb esetben kérni kell egy zacskót és a legfontosabbakat abban felvinni a gépbe.

A Budapest Airport külön szórólapot is készített erre a helyzetre:

Forrás: BA

Amennyiben valakinek a poggyásza mégis a csomagtérbe kerül, akkor minden okmányt, pénz, ékszert, értéket, dohányterméket, gyufát, öngyújtót, hőtermelő tárgyat (elem, akkumulátor) és az utazás során szükséges gyógyszert ki kell venni.

Forrás: BA

A Liszt Ferenc repülőtéren történt tömeges lopásokkal kapcsolatban február elején jelent meg az első hír. A 444.hu írt több esetről köztük dél-koreai, és dublini utasok megkárosításáról.

A nagy médiavisszhang miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) soron kívüli hatósági ellenőrzést rendelt el.

Közben Babos Tímea csomagját is megdézsmálták, a Magyar Nemzet pedig arról írt, hogy szervezett bűnözői csoportok irányítják a lopási hálózatot.

Azóta egyébként sorra jelennek meg hírek elfogott tolvajokról. Ez egyébként a Magyar Idők egy korábbi értesülését támasztja alá, vagyis, hogy annyira keveset keresnek a rakodók és akkor a kísértés, hogy van, aki még a rendőri jelenlét ellenére is próbálkozik.

A kép forrása: Shutterstock.