Az állami szervek és az önként csatlakozó intézmények részére nettó 9 milliárd forint keretösszegben szerez be tisztán elektromos üzemű gépjárműveket a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED).

A KEF tavaly is lebonyolított egy e-autó-beszerzést, két évre nettó 2,5 milliárd forint keretösszegben. Júliusban három szállítóval szerződtek: a Gablini Kft.-vel összesen 1,2 milliárd forintért, a Pappas Autó Kft.-vel 500 millió, valamint a Porsche Hungaria Kft.-vel 800 millió forint keretösszegben.

A KEF az új közbeszerzést öt részre bontotta, valamennyi részre lehet pályázni, részenként csak egy ajánlattevővel kötnek keretmegállapodást. A nettó 9 milliárd forintos keret két évre szól, a megállapodás egyszer, 12 hónapra meghosszabbítható.

A költségvetési intézmények a központosított közbeszerzésen nyertes forgalmazóktól rendelhetnek e-autókat, a vásárlást saját költségvetésükből finanszírozzák, illetve ehhez európai uniós forrást is felhasználhatnak.

A beszerzendő e-autók:

  • 1. rész: személyszállító személygépjárművek az állami normatíva szerinti alsó 1-es kategória, legfeljebb nettó 1,3 milliárd forint keretösszegben.
  • 2. rész: személyszállító, közép 5. kategória, legfeljebb nettó 5,2 milliárd forint keretösszegben.
  • 3. rész: személyszállító, közép 6. kategória, legfeljebb nettó 1,8 milliárd forint keretösszegben.
  • 4. rész: egyterű, 2. kategória, legfeljebb nettó 300 millió forint keretösszegben.
  • 5. rész: kisáruszállító haszongépjárművek 3. kategória, legfeljebb 400 millió forint keretösszegben.

A megfelelő referenciával rendelkező autóforgalmazók április 26-ig tehetnek ajánlatot a nyílt közbeszerzési eljáráson.

E-töltőket is vettek

A központosított közbeszerzéseket lebonyolító állami szervezet tavaly az e-autók töltésére szolgáló berendezések szállítására is lebonyolított egy eljárást, két évre nettó 4,7 milliárd forint keretösszegben. Ezen az Elektromotive Hungaria Kft.-t (az alvállalkozója az MVM Partner Zrt.), valamint a T-Systems Magyarország Zrt.-t (alvállalkozója az Evopro Innovation Kft. és az Evopro Systems Engineering Kft.) hirdették ki győztesnek.

A kép illusztráció.