Akár a közszolgák 15-20 százalékát is elbocsáthatják a központi közigazgatásból - jelentette be a keddi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A bürokráciacsökkentésről már régen beszél a kormány, az elmúlt időszakban pedig egyértelművé tették, hogy a - legalábbis papíron - a digitalizáció révén hatékonyabbá váló közigazgatásból sokakat bocsátanának el, munkaügyi szervezetek szerint az így felszabaduló munkaerőmennyiség akár enyhíthetné a vállalkozásokat sújtó emberierőforrás-hiányt is. Bár több szakértő szerint sem kezelhető így a dolgozóhiány.

"Szolidáris a közszolgálatban foglalkoztatott, s elbocsátásokkal fenyegetett dolgozókkal a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A konföderáció elfogadhatatlannak tartja, hogy az érintetteket képviselő szakszervezetekkel tartott érdemi egyeztetés, illetve bármilyen hatásvizsgálat nélkül jelent be a kormány a sajtón keresztül 15-20 százalékos leépítést, egzisztenciális bizonytalanságba sodorva ezzel emberek ezreit" - reagált közleményében az édekvédelmi szervezet.

A szakszervezeti konföderáció úgy látja, hogy először a feladatok áttekintésére van szükség, majd ehhez kell igazítani a dolgozói létszámot. Enélkül szerint, csak felesleges számháború folyik. A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyetért azzal, hogy minderről az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban mielőbb egyeztetést kell folytatni, és tisztázni, hogy hol és mennyi dolgozóra van szükség.

"Ami most történik, az a lehető legrosszabb, hiszen még azt sem tudni, pontosan kiket érinthet a leépítés, és ezzel emberek sorában keltenek felesleges félelmet. Sokan nem tudják ugyanis, mi lesz velük, és azt sem, milyen segítséget kaphatnak, például remélhetnek-e a közszférában a felkészültségüknek megfelelő más állást. Ha pedig esetleg menniük kell, a kormánynak érdemi tájékoztatást kellene adnia arról is, hogy az érintettek milyen átképzési támogatásra számíthatnak majd" - foglalják össze álláspontjukat.

Szerintük az sem szerencsés, hogy akkor beszélnek kirúgásokról, amikor a parlamenti képviselők és a miniszterek fizetését. Úgy látják, ez is csak azt a vélekedést erősíti, hogy a kormány a saját embereivel meglehetősen mostohán bánik. Gulyás Gergely az esetleges elbocsátásokat azzal indokolta, hogy a rendszerben maradó dolgozók fizetésének emelésére fordítanák az elbocsátásokon spórolt pénzt. (A miniszter kijelentéséről itt írtunk részletesen.)

A fotó forrása: MTI Fotó/Bodnár Boglárka.