Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke pénteken élő adásban jelentkezett be Facebookon, hogy tájékoztassa a lakosságot a szemétszállítás egyre problémásabb helyzetéről - írja a Mércére hivatkozva a Népszava.

A polgármester Gyenes Szilárddal, az Észak-Kelet Pest és Nórgád megye hulladékának elszállításáért felelős cég ügyvezető igazgatójával beszélgetett. A Zöld Híd B.I.G.G. Kft. 116 településen 52 járművel megközelítőleg 360 ezer ember hulladékát kezeli - vagy inkább csak kezelné. Forráshiány miatt 2012 óta folyamatosan elmaradnak a járművek karbantartásai, nemrég már 20 jármű nem tudott munkába állni egy nap. Idén a lomtalanítás is elmaradt, Gyenes szerint  "ha egy szombati lomtalanításra kiengednék a járműveket, a meghibásodások miatt hétfőre már a vegyes- és a szelektív hulladékgyűjtés is veszélybe kerülne."

A forráshiány oka, hogy a lakosság által befizetett szemétdíjak átkerültek az önkormányzatoktól az állam kezébe, ahonnan már csak a töredékét osztják vissza a szemétszállító cégeknek. Ez a Zöld Híd esetében évi 130 milliós hiányt okoz.

Ezért a lomtalanítás elmaradása után újabb szolgáltatások eshetnek ki: mivel a vegyes hulladékszállítás a legfontosabb környezetvédelmi és közegészségügyi szempontból, először a szelektív szemetet nem fogják elvinni.

Képünk forrása: Napihu/Szabó Dániel