Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A demokrácia veszélyben van, mert sok országban bemerevedett, és nem tud megfelelő válaszokat adni a polgárok igényeire. Az Orbán-féle illiberális demokrácia, legalábbis egyelőre hatékonyabbnak tűnik" - idézik az amerikai lap szerzőja, Michael Steinberger a magyar származú milliárdost. Soros úgy látja, a civil szervezetek befenyítésével az autokrata vezetők a hatalmukat próbálják biztosítani.

"Mindenesetre ez kevésbé durva módja az ellenőrzésnek, mintha megölnék azokat, akik nem értenek egyet velük" - tette hozzá a kormány kampányának fő ellenségképévé tette Sorost.

A portál szemléje szerint Sorost az ismert filozófus, Karl Popper "fertőzte meg" a liberális, nyitott társadalom iránti odaadással, ám Soros mára rájött arra, hogy Poppernek legalább egy dologban nem volt igaza. Abban, hogy a demokráciában sem az a politikusok fő célkitűzése, hogy eljussanak az igazságig, inkább azért harcolnak, hogy akár a közvélemény manipulálásával megszerezzék és megtartsák a hatalmat.

Soros beszélt arról is, hogy a pénzben ő nem hatalmat lát, hanem a szabadságot biztosítja számára. Korábban viszont úgy állt a vagyonhoz, hogy így nem kellett foglalkoznia azzal, amit más emberek gondolnak róla. Most viszont már fontosabbnak érzi a róla kialakult képet. "Nagyon zavar, hogy mennyi hazugság terjed rólam" - mondta a pénzember, filantróp.

"Nem örülök annak, hogy ennyi ellenségem van, inkább barátom lenne ennyi" - idézik a milliárdost, ami azért érdekes, mert korábban épp arról beszélt, hogy valójában az ellenségeit végignézve arra jut, valamit jól csinál.

Bár elismeri, hogy az általa támogatott nyílt társadalom vesztésre áll jelenleg, harcolni fog a céljaiért. "Kitartok elveim mellett attól függetlenül, hogy nyerésre vagy vesztésre állok. Sajnos mos éppen túl sok helyen vesztek túl sokat" - közölte a The New York Times-szal.

Magyarországról is úgy beszélt, mint ahol vesztésre áll, nem is jön ide: "Túl mérgező lenne most Magyarországra mennem" - jelentette ki Soros.

A fotó forrása: AFP Photo/Odd Andersen.