Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előző évhez képest komolyat rontott hazánk a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index (GTCI) 2018-as listáján: a tavalyi 52. hely után a felmérésben résztvevő 119 ország közül a 41. helyre esett vissza Magyarország. Ennek köszönhetően a 64. románokat nem számítva nincs olyan régiós ország, amelynél jobban szerepelt volna: Horvátország a 48., Szlovákia a 40., Lengyelország a 39., Szlovénia a 28. és Csehország a 25. a rangsorban.

A  25 581,5 dolláros egyfőre jutó GDP alapján Magyarország a fejlett jövedelmű országok kategóriájába tartozik. A 20 tagú csoportban Görögország és Portugália áll mind bevételben, mind teljesítményben a legközelebb Magyarországhoz. Rossz hír, hogy a GTCI pontrendszerében a leggyengébb a magyar teljesítmény.

Az indexet meghatározó 6 fő tényező közül a megtartás, a szaktudás, illetve a globális ismeretek szempontjából viszonylag kedvező pozíciót foglal el az ország, addig a vonzerőt  és a növekedést tekintve komoly lemaradás látható - magyarázzák az okokat a felmérés készítői. Az utóbbi kategóriában az európai mezőnnyel összehasonlítva Magyarország látványos elmarad az átlagtól - teszik hozzá.

A fejlődés és innováció szempontjából meghatározó erőforrás lehet egy ország számára a sokszínűség. Ennek kiaknázása a nyitottságot tükrözi: nyitottságot a különböző tudású és gondolkodású emberek között, nyitottságot a különböző nemek és személyiségek irányába, nyitottságot az eltérő társadalmi hátterű vagy akár nemzetiségű emberek iránt.

Magyarország leginkább a cégek közötti együttműködés terén foglal el előkelő helyet, míg a társadalmi mobilitás és a cégen belüli együttműködést tekintve az utolsók közt szerepel.

A listán az első Svájc, a második Szingapúr, a harmadik az Egyesült Államok. De a top tízben van még Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, az Egyesült Királyság, Hollandia és Luxemburg. Magyarországot megelőzi az 51. Kazahsztán, az 50. Jordánia, a 47. Bulgária és a 46. Mauritius is.

Nemcsak a tehetségmegtartási listán szereplünk rosszul, hanem a versenyképességi indexeken is rendre gyenge eredményt ér el hazánk.

A fotó forrása: Pexels/Quintin Gellar.