Figyelmeztetés szerda estig

Kedden szórványosan valószínű zivatarok kialakulása (legnagyobb eséllyel északkeleten és a déli országrészben), amelyek környezetében szélerősödés (50-75 kilométer per óra) előfordulhat.

Éjszaka még északkeleten egy-egy zápor mellett, zivatar kialakulása is valószínű

Szerdán észak, északkelet felől érkezik egy csapadékzóna, amelyből jelentős mennyiségű eső, zápor fog esni (legfőképp az északi északkeleti területeken várható 10-20 miliméter, egyes helyeken akár e fölötti csapadékmennyiség).

Kedden az északnyugati szél az ország északi részein viharossá fokozódik, a Dunántúl északi részén egy-egy 65-70 kilométer per órás lökés sem kizárt.

Este átmenetileg mérséklődik, majd szerda délelőttől ismét viharossá fokozódik az északnyugati szél, azonban ekkortól már nagyobb területen (elsősorban az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén) várhatóak 70-80 kilométer per óra közötti széllökések.

Részletes előrejelzés

Kedd estig alapvetően gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Szórványosan, főként északkeleten és a déli, délnyugati megyékben fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szelet több helyen erős, az Észak-Dunántúlon néhol viharos lökések kísérik, de zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A hőmérséklet délután 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 20 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Szerdára virradó éjszaka észak felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, hajnalban a legtöbb helyen már erősen felhős lesz az ég. Északon, északkeleten helyenként alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk. Hajnalra 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. (Egy milliárd ember van kitéve a szélsőséges időjárásnak.)

Szerdán többnyire erősen felhős idő várható, inkább csak rövidebb napos időszakokra számíthatunk. A Nyugat-Dunántúlon lehet több napsütés. Főként a Dunától keletre több helyen valószínű eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szelet nagy területen kísérhetik viharos lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között várható.

Csütörtökön a Dunántúl nyugati felén változóan felhős idő várható többórás napsütéssel, néhol fordulhat elő záporeső. Az ország többi részén ugyanakkor nagyrészt erősen felhős időre van kilátás, inkább csak rövid napos időszakok lehetnek, és többfelé kell esőre, záporra, helyenként zivatarra számítani. Az északnyugati, északi szél sokfelé erős lesz, a Dunántúl egy részén, illetve zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között alakul.

A kép forrása: Pixabay.