Még 2009-ben jogszabályban rögzítették, hogy hogy a nyugdíjasokat novemberben prémium illeti, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, és várhatóan az államháztartás egyenlegcélja is teljesül. 2018 második negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, pontosabban a bruttó hazai termék (GDP), vagyis az ősz végén ismét pénzt kaphatnak a nyugdíjasok.

A 24.hu kiszámolta, hogy - figyelembe véve a másik jogszabályi megkötést, miszerint a prémium a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint lehet -, mekkora tételre számíthatnak a nyugdíjasok. Így az derült ki, hogy a 28 500 forintos nyugdíjminimumot kapóknak 4275 forint jár majd.

Idén a kormány várakozása szerint 4,3 százalék lehet a gazdasági bővülés mértéke, ami azt jelentené, hogy a 80 ezer forintos nyugdíjat kapók 16 000 forintnak örülhetnek novemberben. A pesszimistább elemzői várakozások szerint csak 4 százalék lesz a GDP-növekedés nagysága, vagyis csak 10 000 forint járhat majd az időseknek. A Világbank előrejelzése 2018-ra 4,1 százalék, ami 12 000 forintos egyszeri kifizetést jelentene.

A portál emlékeztet rá, hogy a nyugdíjprémium rendszerét még a Bajnai-kormány vezette be, hogy az azévben véglegesen kivezetett 13. havi nyugdíjat és a svájci indexálást (ami infláció mellett a nettó bérnövekedést is figyelembe vette) eltörölték és ezt szánták kompenzációnak helyettük. A válság alatt ebből sok nem jutott a nyugdíjasoknak, a magyar GDP bővülése először 2017-ben lépte át a 3,5 százalékos határt, így tavaly járt először prémium. A lap arról is részletesen ír, hogy ez a rendszer miért nem szünteti meg az alapproblémát - vagyis, hogy túl alacsonyak a hazai nyugdíjak.

A fotó forrása: Shutterstock.