Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután 32 hónapon át folyamatosan pozitív maradt a mutató, a legfrissebb LeadING HUBE hó/hó indikátor újra negatívba váltott, ez első intő jel 2019-re - adta hírül a modell "gazdája", Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

A friss indikátorok alapján 2018 második negyedévében némi lassulás jöhet, elsősorban a gyengébb április miatt. A májusi adatok azonban sokat javítottak az összképen. Az ipar végre megint kellemes meglepetést nyújtott, összhangban az erősebb német adatokkal. A kiskereskedelem is jól alakult májusban, de az építőipar is hozta a maga két számjegyű növekedését.

A pozitívumok azonban itt véget is érnek, hiszen a bizalmi indikátorok komolyabb esést mutattak, mind a lakosság, mint vállalati szféra részéről. Az előbbinél vélhetően az emelkedő nyersanyagárak, az utóbbinál a kereskedelmi háború eszkalálódása jelenhetett meg. Mindezek nyomán a LeadING HUBE indikátorok mindegyike csökkent az előző havihoz képest.

A prognoszta egy olyan mutatót alkotott, amely tíz hónapra előre megmutatja, hogy milyen lesz a magyar gazdaság helyzete.

A visszaesés ellenére a mutatók továbbra is a pozitív tartományban maradtak. Idén még biztosan robusztus GDP-növekedés lehet. Ugyanakkor mivel a hó/hó mutató 32 hónap után ismét negatív értéket vett fel, készülhetünk a trendfordulóra, ami 2019 közepe táján következhet be. Az év/év indikátor 22 hónapos mélypontja is erről árulkodik - állapította meg Virovácz Péter.

A hó/hó LeadING Robust, amely rövid távon megbízhatóbb indikátor, továbbra is erős maradt, ahogyan az éves bázisú indikátor is. Az enyhe csökkenés ellenére rövid távon, azaz 2018 második félévében is még kedvezőek a kilátások - azonban már lehet készülni a 2019-ben várható fordulatra.