Remekül teljesítettek tavaly a magánnyugdíjpénztárak: az MNB előzetes adatai szerint átlagosan 9,2 százalékos éves hozamot értek el, a teljes kezelt vagyon 254,9 milliárd forintra nőtt. (A különböző portfóliókban elért hozamokról mi már korábban itt írtunk.) A taglétszám kissé csökkent, az év végén 56 955 fő volt.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan 6,5 százalékos éves hozamot értek el 2017-ben, amely kis mértékben meghaladja az egy évvel korábbit. Ugyanakkor az MNB azt is hangsúlyozza, hogy a különféle portfóliók hozama jelentős eltérést mutat kockázati profiljukkal összhangban.

A teljes kezelt vagyon 2017 végén 1392 milliárd forintra rúgott, legnagyobb hányada (közvetlen kitettségen keresztül 58 százaléka) továbbra is magyar állampapírban található. A pénztári vagyon döntő hányada a növekedési portfólióban van, ugyanakkor ez az arány az önkéntes pénztáraknál lényegesen alacsonyabb, ezzel magyarázható a magánnyugdíjpénztárak magasabb hozama - számolt be a pénzügyi portál.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma 2017 végén 1 millió 138 ezer fő volt, ami gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival. Tavaly 39,4 ezer új tag lépett be a rendszerbe, de szinte ugyanennyien távoztak is. Az azonosított, egyéni számlán jóváírt önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjbevétel 2017-ben 101 milliárd forintra rúgtak, ez több mint 10 százalékkal több a 2016-osnál.

A kép forrása: Pexels.com/Kaboompics/Karolina.