A kormány a közelmúltban döntött arról, hogy a rendkívüli hideg időjárásra tekintettel csökkentik a magyar családok fűtési költségeit. Mintegy 3,2 millió földgázfogyasztó háztartást érintően a Nemzeti Közművek Zrt. már jóvá is írta a 12 ezer forintos téli rezsicsökkentés összegét. Az erről szóló írásos tájékoztatások kiküldése is megkezdődött - adta hírül a napokban az MTI.

Ehhez képest a Népszava arról ír, hogy vannak olyan átalánydíjas fogyasztók, akik egyidejűleg kaptak tájékoztatást az állami Nemzeti Közművektől (NKM) a pénteki hatállyal érvényesített 12 ezer forintos számlakedvezményéről, illetve egy-egy kedvezménymentes márciusi, áprilisi és májusi befizetendő számlát. A visszásságra a lap szerint Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető hívta fel a figyelmet, aki egyúttal felszólította az állami gázszolgáltatót a helyzet tisztázására, a kedvezmény érvényesítésére, illetve kéri az ügy kivizsgálását a közmű- és a fogyasztóvédelmi hatóságtól.

A Népszava kérdésére az esettel kapcsolatban az NKM közölte: az összeget csak a jóváírás megtörténte (vagyis péntek) után kiállított számlák értékéből tudják levonni. Az ezt megelőzően kiállított számlákra ez még értelemszerűen nem vonatkozik. Az NKM szerint a legtöbb fogyasztójuk a jövő héten kap csökkentett összegű számlát.

Az NKM úgy véli, minden tekintetben a vonatkozó rendelet szerint jártak el, így mindenkit arra kérnek, hogy a már kézhez kapott számlát fizesse be. Míg Tóth Bertalan úgy véli, sokakat érinthet a probléma, az NKM e számot nem kívánta megbecsülni. Bár biztosítanak afelől, hogy előbb-utóbb mindenki részesül a jóváírásban, sokak csak nyáron kaphatják kézhez a mérsékelt számlát - jegyzi meg a lap.