Más országokban a központi forrásokból az egyenlőtlenségeket szeretnék csökkenteni, nálunk pont ellenkezőleg: a nem kimondott, de valóságos cél az egyenlőtlenségek növelése. Milyen más magyarázat lenne rá, hogy Magyarországon gazdag és szegény ugyanakkora adókulccsal adózik? - tette fel a költői kérdést a Népszavának adott interjújában Ferge Zsuzsa szociológus a szegénység legelismertebb magyar kutatója.

A progresszív adózást, amely legalább nagy vonalakban a jövedelemhez igazította a befizetendő adó mértékét, a Fidesz szüntette meg. A családi pótlék összege tíz éve változatlan, a családi adókedvezményeket viszont, amelyek nőnek, csak a magas jövedelemmel rendelkezők tudják igénybe venni.

Feudális függés

A közmunkarendszer, amelyet a Fidesz vezetett be, a segélyhez képest némi jövedelemnövekedést eredményezett ugyan, amit nem szabad lebecsülni, de a rengeteg pénzből fenntartott rendszerből csak a közmunkások 10 százaléka tudott átmenni a nyílt munkaerőpiacra. Ugyanakkor a közmunka jelenlegi formájában kiszolgáltatottságot, feudális függést teremtett, kéregetőket hozott létre szabad munkavállalók helyett.

Annak idején a Központi Statisztikai Hivatalban dolgoztam, megszállottja vagyok az adatoknak - folytatja a társadalomtudós. Szomorúan mondom, hogy a magyar statisztika olyan leszálló ágban van, amire története során még nem volt példa. A kormányzati kutatóintézetek kapnak pénzt, a nem kormányzatiak a fennmaradásukért küzdenek. Alig találok fontos, releváns adatokat, amelyek a szegénységre vonatkoznának. És ez nem kizárólag a KSH-ra, hanem minden adatközlőre igaz.

Az adóhatóság évkönyvében részletes kimutatás található a hivatal munkájáról - a jövedelmek és adók eloszlásáról szinte semmi. Noha hiányosak és pontatlanok az adatok, az a kép kirajzolódik, hogy Magyarországon közel négymillió ember él szegénységben, ezen belül 1,3 millió mélyszegénységben.

Félelem

Ferge Zsuzsa úgy látja, hogy Magyarországon ma nem elégedetlenek az emberek, hanem szoronganak. A kettő nem ugyanaz. Úgy véli, hogy az országban mindenki szorong. Még a hatalmon lévők is. Félnek nyilatkozni, mert tudják, hogy elég egyetlen rossz szó, és elvesztik az állásukat, a körön kívül találják magukat. A félelmük egyáltalán nem megalapozatlan. Kegyvesztések sorának vagyunk tanúi.

A fotó forrása: Shutterstock