Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarok mintegy 15 százalékának van privát egészségbiztosítása. Az egészségügyi magánszolgáltatások speciális terepét jelentik a szűrővizsgálatok. A NAV egy frissen kiadott tájékoztatójában arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben a biztosítási díj - eltekintve a közreműködők adminisztrációs költségétől és hasznától - valójában csak a jelentős értékű szűrővizsgálatokat ellentételezi, akkor a betegségbiztosítási szerződés "színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányul" - szúrta ki a portál.

Ha a munkáltató olyan szerződés alapján fizeti ki a díjat, amelyben nem vagy csak alig van kockázati elem, akkor a kifizetett összeget az adóhatóság nem tekinti adómentes juttatásnak. A díj adókötelezettségét a kifizető és a magánszemély között fennálló jogviszony és a szerzés körülményei alapján kell megállapítani. Munkaviszony esetén tehát a díj munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülhet - olvasható a tájékoztatóban.

A NAV ezúttal kifejezetten nevesítette azokat a biztosítási konstrukciókat, amelyek az úgynevezett menedzserszűrések finanszírozására nyújtanak "adókímélő" lehetőséget. Az ilyen biztosítási megoldás lényege az, hogy a biztosító elhanyagolhatónak tekinthető kockázat vállalása mellett lehetővé teszi a teljes körű szűrővizsgálatot. Így a szerződő, azaz a kifizető a szűrővizsgálat árát (amely vagy a szűrővizsgálaton résztvevő munkavállalónál vagy a kifizetőnél adóköteles) biztosítási díjként fizeti meg, amely a hatályos szabályok szerint adómentes. Az ilyen konstrukció célja egyértelműen a jogszerűtlen adóelőny elérése - fogalmaz az adóhivatal.

Azt azonban az adóhatóság is elismeri, hogy a betegségbiztosításhoz szervesen hozzátartoznak a szűrővizsgálatok - ezek mintegy kármegelőzési vagy kárenyhítési funkciónak tekinthetőek. Egy betegségbiztosításnál szűrővizsgálat formájában a biztosított magánszemély nem kap semmilyen "ingyenes juttatást" a biztosítótól, mivel a kalkulált biztosítási díj e vizsgálatokra is fedezetet nyújt. Ha a biztosítás - tartalma szerint - betegségbiztosítás, akkor annak díja abban az esetben is adómentes, ha a biztosító, illetve az egészségügyi szolgáltató a rá vonatkozó protokollok alapján időszakonként elvégzi a biztosítottak említett szűrővizsgálatát - írta az Azénpénzem.hu.

Fotó forrása: Pixabay.