Az MNB az MTI szerint közölte, hogy a 3 hónapos betétet idén a negyedik negyedévben kivezetik, a jegybanki FXswap állomány struktúrája és összmennyisége változhat, a kamatfolyosó szélessége és szimmetriája változhat, ugyanakkor például a kötelező tartalékrátán nem változtatnak.

A kamatdöntésről kiadott közleményben a monetáris tanács közölte, hogy az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható. Ennek biztosítása érdekében a testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének és a laza monetáris kondíciók fenntartása szükséges.

A kamatdöntő ülést követően a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szinten maradt, a kamatfolyosó nem változott, az egynapos jegybanki fedezett hitel és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamata 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.

A rövid hozamokra ható nem konvencionális eszköztár leegyszerűsödik - így összegezte a jegybank az eszköztárában történő változások lényegét. Azt is hozzátették, hogy az MNB két eszköz, a forintlikviditást nyújtó swapeszköz és a kamatfolyosó alakításával, illetve ezen eszközök optimális kombinációjával éri el monetáris politikai céljait.

Nincs változás a makropályában

Az MNB nyilvánosságra hozott legfrissebb Inflációs jelentésében nem változtatott idei és jövő évi inflációs és GDP-előrejelzésén, az idén 2,8 százalékos inflációra és 4,4 százalékos gazdasági növekedésre számít.

A kamatdöntésről szóló közleményben megerősítik, hogy a jegybank 1000 milliárd forintos keretösszeggel elindítja az nhp fix elnevezésű konstrukciót. Az új konstrukcióval a tanács célzottan kívánja elérni a hosszú, fix kamatozású kkv-hitelek arányának megfelelő szintre növelését - közölték.

A monetáris tanács döntése alapján a monetáris politikai célú IRS-eszköz (kamatcsere-ügylet) 2018-ra vonatkozó éves keretösszege 1100 milliárd forint. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a monetáris politikai célú IRS-eszköz és jelzáloglevél-vásárlási programot év végéig kivezetik.

Az infláció rövid távon marad 3 százalék felett

A fogyasztóiár-index rövid távon várhatóan még 3 százalék felett marad a monetáris tanács szerint. A testület közleményében arra is kitért, hogy az átmeneti hatások kifutásával az inflációs ráta újból csökken és az inflációs alapfolyamatok emelkedése biztosítja, hogy 2019 közepétől az infláció fenntartható szerkezetben érje el a 3 százalékos célt. Az MNB egyetlen horgonya az infláció - erősítették meg újra.

A grémium a negyedik negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát változatlan mértékben, legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg.

A monetáris tanács továbbra is úgy ítéli meg, hogy a volatilis nemzetközi környezet óvatosabb megközelítést igényel. Az Európai Központi Bank (ECB) döntései jelentős hatást gyakorolhatnak az MNB monetáris politikájára - erősítették meg.

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel