Ha valakit baleset ér csúszós utakon, több biztosítási opció is igénybe vehető a kártérítésre - erről Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője beszélt a rádióban.

Az egyik lehetőség, ha az illetőnek van baleset-biztosítása a munkahelyén. Az otthon és a munkahely között történt balesetet a munkáltatónak kell bejelenteni, és annak függvényében, hogy a munkáltató milyen biztosítással rendelkezik, onnan lehet számítani kártérítésre. Ha nincs, de komolyabb a kár, akkor azt kell figyelembe venni, hogy minden közterületnek van felelőse, akinek gondoskodnia kell az adott járda síkosság- és hómentesítéséről.

Ilyenkor az is kérdés, hogy van-e lakás- vagy társasház-biztosításunk. Az esetek 90 százalékában az újabban kötött lakásbiztosításokban a biztosító felelősségbiztosítási elemmel átvállalja a felelősséget, és megtéríti az okozott károkat. A lakásbiztosítás azonban csak a társadalombiztosítás és az egyéb biztosítások által fizetett összeg és a kiesett jövedelem közti különbséget téríti meg.

Minden gyerekre vonatkozik 18 éves korig az állam által kötött baleset-biztosítás, de ennek nem túl magasak a tételei. Ha valakik nagyon aggódik gyerekeiért, érdemes külön baleset-biztosítást is kötni.

Fotó forrása: MTI Fotó / Sóki Tamás.