Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rengeteg olyan álláshirdetés kering a világhálón, amiben a munka jellegét, időbeosztását és a hirdető céget sem nevezik meg. Nem derül ki a munkavégzés helyszíne, a fizetés pontos összege sem, kecsegtető viszont, hogy "magas", és minden más kiadásról is gondoskodik az ismeretlen hirdető - figyelmeztet Lehel Balázs, a Nemzetközi Migrációs Szervezet budapesti irodájának vezetője.

"Könnyű fizikai munka azonnali kezdéssel Nyugat-Európában! Rendkívül magas fizetés, szállás, ellátás és kiutazás biztosított, nyelvtudás és szaktudás nem szükséges. Jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet." Te jelentkeznél erre az álláshirdetésre?

Tapasztalataik szerint ezek a jól hangzó, de konkrétumokat nem tartalmazó hirdetések általában emberkereskedők csapdáit rejtik, amiknek a statisztikák alapján több tízezer gyanútlan álláskereső válik áldozatává.

Főleg a mezőgazdaságban, vendéglátásban, húsfeldolgozó iparban és építőiparban dolgozó 30-40 év közötti férfiak a veszélyeztetettek. A jelentkezők általában az utazás pillanatában sincsenek tisztában az úticéllal, a zömében Ausztriába, Németországba, Egyesült Királyságba érkezés után pedig elveszik az irataikat - amiket sosem kapnak vissza -, majd az ellátás költségeire hivatkozva a fizetést is megtagadják tőlük.

A szervezet a nagymértékű munkacélú kizsákmányolás visszaszorítása céljából az ORFK-val közösen Ne hagyd! edukációs és prevenciós kampányt indított, melynek keretében a veszélyeztetett célcsoport és környezetük figyelmét hívják fel a veszélyekre. Többek között arra, hogy mindig alaposan járjanak utána, milyen álláshirdetésre jelentkeznek, ha a konkrétumok hiányoznak a hirdetésből, semmiképpen se éljenek a lehetőséggel.

Óvintézkedések

  • Ha szerepel cégnév az adatok között, ellenőrizzék le a hitelességét. Van-e honlapjuk, elérhetőségük, referenciáik?
  • Utazás előtt a hozzátartozóiknak hagyják meg a szállás és munkahely pontos címét.
  • Adott időközönként jelentkezzenek be.
  • Irataikról készítsenek fénymásolatot.
  • Az eredeti példányokat semmiképpen se adják át a munkáltatónak, akkor sem, ha az állítólag elengedhetetlen a szerződéskötéshez.

"A legfontosabb pedig, hogy merjünk segítséget kérni! Ne szégyelljük, hogy átverés áldozatai lettünk, hiszen az emberkereskedők kifinomult csapdáiba bárki belesétálhat. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat munkatársai napi 24 órában várják a bajba jutottak és hozzátartóik hívását a +36-80-20-55-20 - as telefonszámon- mondja a szakértő.