Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden tartja májusi kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, mint ahogy az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon a testület. A jegybanki alapkamat 0,9 százalékon áll 2016. május 25. óta.

Kedden közli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás május végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. A május 8-án kiadott előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének hiánya áprilisban 209,4 milliárd forint, az év első négy hónapjában 1081,4 milliárd forint volt. Ezen belül a központi költségvetés 1119,5 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 7 milliárd forint hiánnyal zártak, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 45,1 milliárd forintos többletet mutattak.

Az első négyhavi egyenleg alakulásában elsősorban az uniós kifizetések voltak meghatározóak. Az idei uniós kifizetések elérték a 857,2 milliárd forintot, szemben a tavaly április végi 318,3 milliárd forinttal. Ezzel ellentétben mindössze 63,9 milliárd forintot utalt át eddig Brüsszel a nemzeti költségvetésbe - tette hozzá közleményében az NGM.

Az adatok azt mutatják, hogy immár vészesen közel van az év egészére betervezett 1360,7 milliárd forintos hiány, azaz négy hónap alatta sikerült összehozni az éves deficit 80 százalékát.

Szerdán a keresetek márciusi alakulását közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Februárban is kétszámjegyű növekedést mutattak a keresetek: a bruttó átlagkereset 11,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 306 500 forint volt. Az év első két hónapjában a bruttó és a nettó átlagkereset 12,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2 százalékos növekedése mellett a reálkereset 10,7 százalékkal emelkedett az év első két hónapjában.

Csütörtökön a kiskereskedelmi forgalom márciusi, részletes adatait teszi közzé a KSH. A május 4-én kiadott első becslés szerint márciusban a kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 8,5, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 7,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. A nyers adat 2015. január óta a legmagasabb növekedést mutatja.

A húsvéthatásnak tudható be, hogy márciusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 7 százalékkal nőtt a forgalom éves összevetésben az előző két havi 3,6, 4,5 és a tavalyi egész éves 3,0 százalék után. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az év első negyedévében a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított adata 7,2, a nyers mutató szerint 7,7 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Képünk forrása: Shutterstock