Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országgyűlés július 20-án döntött, így egyedül a Szép-kártya maradt meg a kedvezményes cafeteriaelemek közül. Indulhat is a számolgatás, mi éri meg jobban majd 2019-ben.

Választási lehetőség kevés van, de éppen ezért van is tétje a most már törvényben rögzített változtatásoknak. A különféle cafeteriás juttatásoknál a Szép-kártya kivételével megszűnik az adókedvezmény. Az egyik választási lehetőség a megszűnő adókedvezményes cafeteriaelemek béresítése, ahol persze a munkavállaló az eddigi nettó, a munkaadó viszont az eddigi bruttó juttatáshoz fog ragaszkodni. Néhány elemet persze megtarthat adókedvezmény nélkül is a munkáltató, például ha egy cafeteriás juttatás nyújtására egy szolgáltatóval hosszabb távra szerződött, de hát ez többe is fog neki kerülni, kérdés, minek a rovására - írta a kereskedelmi szakportál.

Ráadásul - amiről kevesebbet hallani - 2019-ben is lesz béremelés, hiszen lesz munkaerőhiány is, amibe beleolvadhat a cafeteria béresítése is, így nem fog a munkavállaló kevesebbet hazavinni hó végén a korábbinál, hanem a várhatónál kisebb lesz a bérnövekmény. A kormány is feltehetően ezzel a hatással is számolt.

A Szép-kártya nagyja (70 százaléka) étkezésre, vendéglátásra ment eddig is. A kártyás költés alig több mint ötöde ment el a szálláshelyeken.

És ha mindehhez hozzátesszük még, hogy a vendéglősök megkapták az 5 százalékos áfakulcsot is, azaz nincs rossz időszakuk a szabályozás oldaláról - írta a Blokkk.com.

A kép forrása: Pixabay.