Hiány van a patikákban 365 gyógyszerből, ami a teljes kínálat egy százalékának felel meg - adta hírül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatait a Világgazdaság. A hatóság nyilvántartásában ezen felül 443 olyan készítmény szerepel, amelyek forgalmazása hónapok vagy évek óta szünetel.

Márciusban több, a nyugdíjasok körében népszerű megfázás elleni készítmény is felkerült a hiány listára, ám az ígéretek szerint a hónap végére megoldódnak az ezekkel kapcsolatos szállítási gondok. A hiányzó szerek között vannak orrspray-k, szemcseppek, fájdalomcsillapítók, gyomornedv-ellenálló készítmények és itt található egy gyerekeknek készült hepatitis B elleni vakcina is. Ez utóbbi augusztus eleje óta hiánycikk.

A hivatal azt állítja, hogy átmeneti problémáról van szó, amelyet meg fognak oldani. Addig is a helyettesítő készítmények egész arzenálját ajánlják a hiányzó orvosságok helyett. A  hiánycikkeknek csupán kevesebb mint tíz százaléka helyett nem kaphatnak semmit a betegek.

A fotó forrása: Shutterstock