Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdaság fellendülésének és az elmúlt években megjelent építőipari ösztönzőknek (lakásáfa, csok) köszönhetően nagyon jól teljesítenek az épületgépészettel, szerelvényértékesítéssel foglalkozó cégek.

A vállalatok vezetői hosszú távú jóslatokba nem bocsátkoztak a Napi.hu kérdésére, abban azonban egyetértettek, hogy 2019 végéig kitart a lendület.

Kőszeghy Tamás, a Geberit Kft. vezetője szerint ma szinte lehetetlen akár négyéves prognózist is adni a piacról, főleg úgy, hogy megbízható kutatások sincsenek. Így azt sem tudjuk pontosan, hogy mennyi lakás épül középtávon. A kedvezményes lakásáfa mellett pedig az is kérdés, hogy mekkora uniós forrás áll majd a beruházók rendelkezésére a gazdaság más területein.

Az viszont biztos, hogy ha később már nem lesznek az újlakás-építést segítő ösztönzők, a felújítási piac, vagyis az elavult gépészet és a szerelvények, csövek cseréje ad majd lendületet a szektornak - fűzte hozzá Szebellédi Tamás, a REHAU Kft. épületgépészeti üzletágvezetője.

Ma becslések szerint mintegy 650 ezer rossz állapotú panellakás van Magyarországon, de sok felújításra szoruló téglaépítésű is. Ennek a piacnak a volumene pedig legalább van akkora, mint a nagyberuházásoké - véli Sziládi Sándor, a Gépész Holding egyik tulajdonosa, hozzátéve, hogy ez nem magyar sajátosság, a készülékpark más európai országokban is elavult.

Kötél István, a Flamco Kft. vezetője szerint a készülékcserék felgyorsultak az elmúlt években. Ennek pedig nem csak az az oka, hogy rövidült az élettartamuk, hanem az is, hogy számos forradalmi újítás jelent meg épületgépészetben. Ezekre főleg a nagyberuházók fogékonyak.

Komoly piac

Az épületgépészeti piac jelenleg 120-150 milliárd forintos lehet, amelyben egyre nagyobb részt képviselnek a nagyobb beruházások (projektpiac), például a társasházak, szállodák, de akár egy méretes családi ház is ide tartozhat.

Sziládi Sándor szerint komoly tisztulás ment végbe ezen a területen az elmúlt években, a kisebb cégek egy része pedig már a válság után csődbe ment. A jobb vállalkozói környezethez az is hozzájárult, hogy ma már sokkal tudatosabbak a vásárlók és nem veszik meg a gyengébb minőségű berendezéseket, szaniterárut.

Nagyon fontos lenne, hogy az új lakások áfája 5 százalék maradjon 2019 után is. Nagy baj lenne, ha azok a lakások, amelyek építése már az engedélyezés miatt is csúszik, később szerkezetkészen állnának vevőre várva - mondta Kötél István.

A lakásáfával kapcsolatban Sziládi Sándor arra hívta fel a figyelmet, az alacsonyabb közteher jellemzően a vásárlónál csapódik le, hanem a beruházó árrését növeli.

A vezetők abban is egyetértettek, hogy az építőiparnak sokkal nagyobb a lobbiereje, mint az épületgépészetnek, ez azonban nem teremt "egészséges" piaci környezetet. A gépészettel foglalkozó cégek ráadásul erősen ki vannak téve annak a kockázatnak, hogy a beszerelt eszközöket nem fizetik ki. A válság előtt nagyon elszaladt a ló ebben a tekintetben, azonban a vállalkozások határozottabb fellépésének a piac tisztulásának köszönhetően a fizetési fegyelem javult az elmúlt években.

Jelentős változások a Gépész Holdingnál

A Gépész Holding abból az apropóból szervezett beszállítói találkozót, hogy még jobban ki tudják szolgálni a nagyobb beruházók igényeit. Az elmúlt években cég folyamatosan növelte raktárkapacitását és árukészletét, illetve saját gépjárműveket vásárolt a gyorsabb kiszállítás érdekében. Logisztikai központjaik raktárkapacitása meghaladja a 37 ezer négyzetmétert, a cégnél 450 márka 45 ezer terméke közül lehet választani.

Mára a Gépész Holding a magyar épületgépész piac egyik legnagyobb szereplője, összesen mintegy 30 milliárd forintos éves forgalommal.

Története a 80-as években kezdődött: ekkor alakultak meg sorban regionális tagvállalataik, amelyek fokozatosan koncentrálták erőforrásaikat. 2003-ban a beszerzés, 2007-ben pedig a kereskedelem, a marketing majd a logisztika is egy vállalatba került: ez lett a Ép-Gépész Holding Kft.

A cég most már egységes márkanév alatt működik országosan 20 szakáruházzal és 425 dolgozóval.

A képek forrása: Ép- Gépész Holding Kft.