Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bezárt iskolák épületeit próbálja meg eladni a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) - derül ki a Fővárosi Önkormányzat cégének oldaláról. Többek közt sokadszorra hirdették meg az erzsébetvárosi Klauzál Gábor Műszeripari Szakközép- és Szakiskola épületét a Hernád utcában, a 2007-ben bezárt iskoláért 660 millió forintot kér a főváros nyilvános, kétfordulós pályázaton.

"Az eladásra kínált 4936 négyzetméter alapterületű, 3 emeletes ingatlan a kerület kiváló közlekedési adottságokkal rendelkező részén található. Az épület eredetileg iskolaként működött, ezért a kialakítása elsődlegesen oktatási intézmény működtetését teszi lehetővé. Felújítandó állapotban van" - olvasható a hirdetésben. A pályázatra október 11-ig lehet jelentkezni, a pályázat második fordulója pedig elektronikus árverés formájában zajlik. Előtte azonban 66 millió forintos pályázati biztosítékot kell megfizetni. Ezt az iskolát 2007-től 2010- ig például ötször pályáztatták meg, sikertelenül. Valószínűleg nem véletlenül, ugyanis egyre siralmasabb az állapota.

Ennél valamivel olcsóbban lehet hozzájutni egy újpesti iskolához a Lőrinc utcában: az 1884 négyzetméteres épületért mindössze 262 millió forintot kellene fizetni a fővárosnak. Itt egy 1500 négyzetméteres sportpálya is a csomag része. Előnye, hogy mindössze 250 méterre van Újpest városközponttól, hátránya, hogy felújítandó állapotban van. Itt 2008-ban zárták be a Bay Zoltán műszaki szakközépiskolát. (Az Origo még 2012-ben járt ott, akkor nagyon rossz állapotban volt: A padló több helyen felfagyott és felpúposodott, a csempét levetette magáról a fal.)

A BFVK Zrt.-t azzal a céllal hozta létre a Fővárosi Önkormányzat, hogy Budapest forgalomképes vagyonát (ingatlanok, és társasági részesedések, üzletrészek) hasznosítsa. Jelenleg még egy XII. kerületi villát is hirdetnek 198 millió forintért, de egy zuglói panel lakást is árulnak 17,7 millió forintért. (Korábban nem volt minden rendben a BFVK-nál. A Főpolgármesteri Hivatal belső ellenőrzési osztálya szerint 2016-ban a cég egy értékes ingatlan eladásánál például "fizikai szemrevételezés" nélkül készíttetett értékbecslést.)

Fotó: Marton Szilvia/Napi.