Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövőre elkezdődik a Széna tér felújítása, ha a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyja Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek előterjesztését. A tér valóban ráfér egy alapos rekonstrukcióra, főleg azután, hogy a vele gyakorlatilag egy egységet alkotó Széll Kálmán teret már korábban felújították.

A teret a Csalogány utca és a Hattyú utca osztja két részre. Az Ostrom utcáig egy nem túl esztétikus parkoló és taxiállomás van, míg a Varsányi Irén utca mentén egy buszvégállomás, amelynek "hátfala rendkívül lehangoló képet mutat" - olvasható az előterjesztésben.

A főváros azt szeretné, hogy csökkenjen a környék autóbuszos terheltsége, ezért a Volánbusz végállomást máshová telepítik. Az ugyanakkor biztos, hogy fel- és leszállóhelyet biztosítanak majd a téren.

A dokumentum szerint a főváros tavaly óta egyeztet a Volánnal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal arról, hogy hova kerülhetne az állomás. Az is kiderül, hogy bár most nem terveznek metrólejáratot (a Széll Kálmán téri állomásra) építeni a Széna térre, a munkálatok során figyelembe veszik, hogy egyszer majd ez is megvalósulhat.

A tervezés és kivitelezés költsége várhatóan 2,5 milliárd forint lesz. A munkálatokat 2019 júniusában kezdhetik és 2020 decemberéig tart majd. A dátummal kapcsolatban Tarlós István főpolgármester március 21-én - vagyis pár héttel a választások előtt - még úgy fogalmazott: a jövő év végére egy megújult, a felújított Széll Kálmán térhez méltó, megnövelt zöldterülettel rendelkező Széna tér jön létre. Várhatóan az ott lévő buszpályaudvar más helyre kerül majd, erről folynak az egyeztetések. Vagyis annak ellenére, hogy már régóta folynak egyeztetések a felújításról, Tarlós István két hónappal ezelőtt még úgy tudta, a munkálatok 2019 végére készülnek el.

Megkérdeztük a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy mi az egy éves eltérés oka, ők azt javasolták, hogy

menjünk el a május 30-i közgyűlésre.

Az ügy hasonlít a Lánchíd felújításával kapcsolatos furcsaságokra. Lapunk írta meg először, hogy a környék teljes felújítása a Váralagúttal együtt eltarthat hat évig is. Akkor Tarlós István ezt cáfolta, holott a közgyűlésre benyújtott dokumentumok alapján egyértelmű volt a helyzet. Egy későbbi közgyűlésre benyújtott dokumentumban pedig már le is írták, hogy az alagút és a Clark Ádám tér felújítása várat magára.

A kép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba.