Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megfelelő lakás kiválasztásakor nem csak az ár és a méret a fontos, hanem több olyan dolgot is figyelembe kell venni, ami esetleg a bérlési időszak alatt okozhat kényelmetlenségeket. Nagy figyelmet kell fordítani a fűtési rendszer és a nyílászárók állapotára. Olyan lakásoknál, házaknál, ahol kazán biztosítja a fűtést, feltétlenül érdeklődjük meg a tulajdonostól, hogy mikor végezték el a fűtési rendszer utolsó karbantartását.

Valamennyi nyílászáró állapotát, szigetelését alaposan ellenőrizzük és győződjünk meg arról, hogy az ablakok, erkélyajtók jól zárnak, ugyanakkor könnyen nyithatók. Amennyiben réseket tapasztalunk, kérjük meg a tulajdonost, hogy csináltassa meg, mert enélkül könnyen megugorhat a fűtésszámlánk. Vigyázat! Amikor nincs nagy hőmérsékletkülönbség a lakás és a kinti hőmérséklet között, akkor könnyen megfeledkezhetünk a nyílászárók ellenőrzéséről.

Kérdezzünk rá a lakás elektromos hálózatának állapotára is hiszen, ha régiek a vezetékek azt nem láthatjuk, de a későbbiekben meghatározó lehet, hogy a számítógépet, a mikrohullámú sütőt és más elektromos háztartási gépet elbírja-e az elektromos hálózat. Amennyiben a lakást háztartási gépekkel együtt vesszük ki, a lakás átvételekor feltétlenül ellenőrizzük azok működőképességét.

Fontos szempont a lakás tájolása, milyen égtájak felé nyílnak az ablakok és erkélyajtók, mennyi természetes fényt kap a lakás, ezért célszerű nappal is megnézni a kiválasztott ingatlant.

Amennyiben több lakásos társasházba vagy lakótelepi lakásba költözünk bérlőként, érdemes a tulajdonost megkérdezni a közvetlen szomszédok szokásairól. Tudjuk meg azt is, hogy a közeljövőben várható-e lakásfelújítás a szomszédos lakásokban vagy terveznek-e átfogó felújítást az épületben, mert a felújítási munkálatok komolyan zavarhatják hétköznapi életünket. Érdemes nem csak hétköznap, hanem egyszer hétvégén is megtekinteni a lakást, amikor a szomszédok is otthon vannak.

Lakásbérléskor ne csak a lakásra, hanem a környékre is figyeljünk. Fontos, hogy a lakás tömegközlekedéssel is jól megközelíthető helyen legyen, és amennyiben nem ajánlanak hozzá parkolóhelyet vagy garázst, akkor járjunk utána, hogy az utcában és a környéken milyenek a parkolási viszonyok. Ezen kívül érdemes a környéket nappal és este is alaposan szemügyre venni és meggyőződni arról, hogy a kiválasztott lakás biztonságos környéken található-e.

Amennyiben minden szempontból megfelelőnek találtuk a kiválasztott ingatlant, fontos ellenőriznünk az ingatlan tulajdoni viszonyait, illetve azt, hogy valóban a tulajdonossal vagy annak meghatalmazott képviselőjével tárgyalunk-e. Foglalót csak ez után adjunk át a tulajdonosnak vagy a tulajdonos által meghatalmazott képviselőnek.

Mindenképpen kössünk írásban szerződést, mert ezzel elkerülhetjük a későbbi félreértéseket, vitákat. Egyeztessünk a tulajdonossal arról is, hogy van-e a lakásra kötve érvényes lakásbiztosítás, illetve, hogy az mire terjed ki.

A lakásbérlés és kiadás egy hosszútávú üzleti kapcsolat, ahol a bizalom és a zökkenőmentes együttműködés mindkét fél számára rendkívül fontos. Mint minden üzletkötésnél, figyelmünk itt is minden apró részletre terjedjen ki, ezért a lakás kiválasztásától kezdve egészen a szerződéskötésig a lakásra vonatkozó minden fontos információt gyűjtünk össze és ennek ismeretében döntsünk - javasolja Danóczy Balázs a Rentingo.com ügyvezetője.