Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meglehetősen higgadtan reagáltak a befektetők a hét végi görög népszavazás eredményére. A vezető európai tőzsdéken ugyan általános a rossz hangulat, a z ázsiai kereskedésben még volt egy kis pánikhangulat is, a kereskedés első órájának végére azonban egyelőre megnyugodni látszanak a kedélyek. A DAX 1,4 a CAC-40 1,6 az FTSE 100-as index 0,9 százalékkal gyengül pénteki záróértékéhez képest.

Amint az várható volt, a részvények közül elsősorban a bankok teljesítenek rosszabbul. A Deutsche Bank árfolyama 3, a Commerzbanké 2,5 százalékkal esik a német tőzsdén. Az osztrák piacon a Raiffeisen 3, az Erste 2,6 százalékkal lett olcsóbb, ehhez  képest az OTP 1,9 százalékos esése, amellyel 5520 forintra süllyedt jegyzése még mérsékeltnek mondható.

A BUX index is esik, egy százalékkal 21 665 pontra. A nehezék az OTP, a Mol árfolyama 0,8 százalékkal lett alacsonyabb, 14 475 forint. A Magyar Telekomhoz 394 forinton lehet hozzájutni, ez nagyjából a pénteki árszint, a Richter fél százalékkal lett olcsóbb, 4150 forint.

Az igazán meglepő az euró szereplése volt a reggeli kereskedésben, leginkább az, hogy igazán nem gyengült a közös deviza a több nagy devizához képest. A dollárral szembeni jegyzései ugyan az ázsiai kereskedésben elég rosszul festettek, azonban az európai nyitásra már magához tért a közös deviza, 1,108 körül áll a dollárral szembeni kereszt, ez negyed százalékkal jelez erősebb dollárt a péntekinél.

A biztonságos menedékek iránti igény látszik a német állampapírpiacon. A 10 éves német államkötvények árfolyama fél százalékkal emelkedett a délelőtt folyamán.

Az aranyon a görög népszavazás sem segített, a jelek szerint itt már az "adj el a hírre" jelenség érvényesül. Árfolyama a dollárral és az euróval szemben is 0,4 százalékot esett.

A régiós devizákat ugyan a gyengébb irányba lökték reggel, de ez a változás - a reggeli, illikvid időszakban lezajlott csapkodás után - már nem túl jelentős. A forint negyed százalékkal gyengül az euróhoz képest, 315,3 körül járt az árfolyam fél tizenegy tájban. A dollár fél százalékkal, 284,5 forintig erősödött.

A lengyel zloty ennél is kevésbé, mindössze 0,15 százalékkal gyengül az euróhoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!