A Masterplast Nyrt. az auditorral való megbeszélés után úgy döntött, nincs szükség az egy hónappal ezelőtt indult áfa-üggyel kapcsolatban céltartalékolni, a cég vezetése biztos abban, hogy a szigetelőanyag-gyártó társaság ártatlansága rövid időn belül - ez azért akár 6-8 hónap is lehet - kiderül. A társaság néhány hete őrizetbe vett munkavállalóját, egy beszerzési asszisztenst, azóta szabadlábra helyezték, a cég visszavárja a munkába - mondta az újságíróknak Tibor Dávid, a Masterplast elnök-vezérigazgatója.

Mint ismert, egy csaknem egymilliárdos tételre a Masterplast partnerének partnere nem fizetett áfát. Mivel költségvetési csalás esetén már az érintett cégek úgynevezett objektív felelőssége is felmerül, legrosszabb esetben - ha a NAV mégsem fogadja el a Masterplast bizonyítékokkal is alátámasztható védekezését - mintegy 269 milliós áfa összeg és az ahhoz kapcsolódó 50 százalékos büntetés merülhet fel, ami együtt a jövő évi eredmény akár harmadát is kiteheti.

Megérzik az építőipari fellendülést

A kellemetlen, tavalyi ügy ellenére a szigetelőanyag gyártó társaság idén kiemelkedő évet zár. Tibor Dávid elmondta, hogy az árbevétel 4-5 százalékkal haladja meg a tavalyit és várhatóan 85 millió eurót ér el. Az EBITDA 5,1-5,3 millió, az adózott eredmény 3-3,2 millió euró között alakulhat. Mivel a dollár/euró árfolyamváltozás negatív hatását fedezeti ügyletekkel védték ki, a működés eredményének egy része a pénzügyi soron jelentkezett. Tavaly egyébként - egy 800 ezer eurós, az ukrán üzem leállításából fakadó leírás után- 800 ezer euró volt az adózott eredmény.

Az európai építőipar hét szűk esztendő után idén már fellendülőben van, ez a folyamat a Masterplast vezetői szerint 2020-ig kitart. A következő években a fő piac továbbra is a kelet-közép-európai régió marad, de egyre jelentősebb lesz a nyugat-európai export. A pozitív üzleti környezetre alapozva a társaság 2020-ig évi 5-10 százalékos forgalombővüléssel számol, így 2020-ra elérhető a 100 millió eurót érdemben meghaladó árbevétel, amelyhez 8 százalékos EBITDA- és 5 százalékos adózott eredmény-ráta tartozik. A jövő évi terv 90 millió eurós árbevételből 3,2-3,6 millió eurós adózott eredmény.

Bővül a szabadkai üvegszövetgyár

A Masterplast legfontosabb beruházása a szabadkai üvegszövetgyár. Az összesen 8,2 millió eurós beruházás első üteme idén nyár végére készült el 1,3 millió euróból. A 155 dolgozót foglalkoztató gyár jelenleg évi 17 millió négyzetméter üvegfóliát gyárt, ez a jövő nyárral elkészülő második ütem után megduplázódhat. A 2017-re elkészülő teljes beruházás költségeiből 2 millió eurót a szerb kormány már át is utalt vissza nem térítendő támogatásként, 4,3 milliót pedig bankhitel fedez. A gyár 2018-tól évi 80 millió négyzetméter üvegszövetet gyárthat 360 emberrel, ezzel a legnagyobb Szerbiában megvalósuló magyar termelő beruházásnak számít - és évi 20 millió euróval járul hozzá a Masterplast-csoport bevételéhez.

A nyugat-ukrajnai Sztrij városában épült termelő üzemet az ukrán válság miatt ugyan leállították, de ez néhány év múlva könnyen újraindulhat. Ukrajnában ugyan válság van, de ez éppen a szigetelőanyagok kereskedelmén nem érezhető, mivel a hétszeresére drágult gázárak miatt aki teheti, szigeteli a lakását. A Masterplast ukrajnai eladásai a harmadik negyedévben 13 százalékkal megugrottak, a donyecki, polgárháborús területeket részben Dnyepropetrovszkból, részben az oroszországi Rosztovból (itt van a Masterplast oroszországi leányvállalatának a központja is, amely a Krímet is ellátja) látják el áruval.

A prémium kategóriába lépnének

Az öt éve 630 forintos árfolyamon végrehajtott kibocsátással tőzsdére lépett Masterplast most hangsúlyosabbá szeretné tenni jelenlétét a parketten. Tibor Dávid elmondta, hogy februárban szeretnének a standardból a prémium kategóriába átkerülni, és mindent elkövetnek, hogy likvidebb legyen a részvényük. A két fő tulajdonos (Tibor Dávid és Ács Balázs alelnök) együtt a 13,7 millió részvény csaknem 70 százalékát birtokolja, ezt 50 százalékra szeretnék csökkenteni.

Ha lehetőség nyílik a térségben akvizícióra - elsősorban a tetőfólia-gyártásban - akkor tőkeemeléssel, ha nem, és az árfolyam kedvezően alakul (az elmúlt napokban 43-480 között mozgott, ami a cégvezetés megítélése szerint alacsony), akkor saját részvényeik részbeni értékesítésével.

Változás jön az osztalékfizetésben

Változott a cég osztalékpolitikája, a két fő tulajdonos a jövőben az éves nyereség jelentős részét tervezi kifizetni. Bár konkrét számok nem hangoztak el, de megfigyelők úgy vélik, a jövő április közgyűlés az idei várhatóan 70 forintos részvényenkénti eredményből 30 forintot oszthat ki a részvényeseknek, ami a következő években egyenletesen emelkedhet. Így a részvény a hasonló pénzügyi mutatókkal, de a régebbi osztalékpapír-múltja miatt magasabb árfolyammal bíró Állami Nyomdához hasonlóan, a stabil osztalékpapírok közé emelkedhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!