A szakértők utoljára 2003 áprilisában gondolták ilyen magas arányban azt, hogy az euró a jelenlegi árfolyamon alulértékeltnek tekinthető - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A felmérésben a válaszadók nettó 13 százaléka vélte úgy, hogy a jelenlegi szinteken a közös európai deviza olcsó. Ugyanakkor a megkérdezett 215, összesen 547 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő szerint jelenleg a leginkább "túlzsúfolt", azaz a legtöbb szereplő által megjátszott pozíció az amerikai dollár további erősödésére nyitott üzletek tekinthetők. Nettó 22 százalékuk szerint túlértékelt most az amerikai deviza, ez 2006 óta nem látott magas érték.

A Donald Trump beiktatása előtti időszak ugyan meredek emelkedést hozott a kockázatosabb eszközök árfolyamában, azonban a profik nem mertek felugrani a robogó vonatra. A portfóliókban az átlagos készpénzarány emelkedett a decemberi szinthez képest, 5,1 százalékra 4,9 százalékról. Így erről az oldalról nem fenyegeti elvileg veszély a további emelkedést, hiszen eladási jelzést az jelentene, ha a jelenlegi szintekről jelentősen csökkenne a készpénz aránya.

A befektetők egyre jobban hisznek a globális növekedés gyorsulásában. A válaszadók nettó 62 százaléka szerint javulhat a következő 12 hónap során a globális GDP, ez két éve nem látott csúcsot jelent a felmérésben. Azok aránya, akik a hosszútávú trend feletti növekedést várnak, nettó 17 százalékra emelkedett, ami öt és fél éve a legmagasabb érték.

Nem csak a gazdaság növekedésével, de a vállalati profitokra vonatkozó várakozások is javultak. Már csak nettó 20 százalék várja azok csökkenését 12 hónapos távon, decemberben ez az érték még 47 százalékos volt.

A legnagyobb kockázatok közé rögtön az első két helyre Trump elnökségével kapcsolatos aggodalmak kerültek. Az úgynevezett tail riskek (olyan események, amelyek bekövetkezésének valószínűsége elvileg alacsony, azonban az egész piacra általánosan rossz hatása lehet) közül a legnagyobbnak jelenleg a kereskedelmi háború kirobbanását és a durván erősödő protekcionizmust tartják a szereplők (29 százalékuk tette ezt első helyre), a második helyen (24 százalékkal) az amerikai gazdaságpolitikában esetlegesen elkövetendő baklövések szerepeltek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!