Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Citigroup szerint jobban megérheti a jen erősödésére játszani az euróval szemben, mint dollárt venni - írja a Bloomberg. A jen az elmúlt hónapban 3,1 százalékkal erősödött a közös európai devizával szemben, ezzel máris túlteljesítette a többi nagy devizát. Hétfőn a japán deviza hathetes csúcsára emelkedett az euróval szemben, ahogy a befektetők étvágya megnőtt a biztonságosabb befektetések iránt a görög népszavazást követően.

Vannak jobb lehetőségek is, ahol meg lehet játszani az euró gyengülését, mint az euró/dollár - mondta Todd Elmer, a Citigroup stratégája a hírügynökségnek - s ez szerintünk a jen. Szerinte a most 135 körüli euró/jen keresztárfolyam a hónap során 130-ig csökkenhet.

Az amerikai Árupiaci és Határidős Kereskedési Bizottság (CFTC) adatai szerint a nagybefektetők jelentősen csökkentették az elmúlt hónap során az euró és a jen gyengülésére játszó pozícióikat az amerikai határidős piacokon. Ez elvileg jó jel lehet mindkét deviza gyengülésére játszóknak, mivel kevesebb shortzárással kell számolni, ha gyengülne az árfolyamuk. Ugyanakkor a jennel kapcsolatban növekedett a befektetői bizalom, mivel Elmer szerint jelenleg úgy tűnik, a Bank of Japan egy ideig nem növeli az amúgy is rekordmértékű monetáris lazításának méretét. Ennek oka, hogy a nagy japán termelővállalatok körében növekedett a kilátásaikkal kapcsolatos optimizmus, első ízben három negyedév óta, s más adatok is pozitívak lettek, ami szintén a kivárásra sarkallhatja a jegybankot - tette hozzá.

euró/japán jen napos
Kép: Alfatrader

A jen gyengélkedését okozó gazdaságpolitika változhat, ha a kormány többé nem kell vezető szerepet játsszon a deviza gyengítésében - mondta Elmer.

Nem csak a Citigroup, de a BNP Paribas szerint is jó ötlet a jen gyengülésére fogadni az euróval szemben. Steven Saywell, a bank devizastratégája szerint ez euró árfolyama a 130-132 szint közé csökkenhet hamarosan.

A pozíció mindkét lába jól néz ki, az euró gyengülése mellett profitot termelhet a jen erősödése is, ami tipikus reakció a japán devizánál, ha a befektetők kockázatkerülőbb üzemmódba kapcsolnak - mondta a Bloombergnek. Ráadásul ez egy kis védelmet is nyújthat arra az esetre, ha az euró/dollárban olyan fordulatot látnánk, mint amire a múlt héten volt példa - írta a stratéga.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!