Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Goldman Sachs szakértőinek friss elemzése szerint a héten tapasztalt áremelkedés az olaj piacán csak átmenetinek tekinthető, s megerősítette korábbi előrejelzését, amely szerint hosszabb ideig a jelenleginél alacsonyabb árakra kell felkészülni. Változatlanul úgy látjuk, hogy az olajpiacot a túlkínálat jellemzi, s alacsonyabb árfolyamokra van szükség ahhoz, hogy helyreálljon a szükséges egyensúly 2016-ban - írták a befektetési bank szakértői a CNBC.com tudósítása szerint.

Az amerikai könnyű olaj árfolyama 9 százalékkal emelkedett múlt péntek óta, amikor is napvilágot láttak a vártnál kedvezőtlenebb amerikai foglalkoztatási adatok. Emiatt a befektetők egyre inkább kezdik azt gondolni, hogy a Federal Reserve elhalasztja az eredetileg szeptemberre várt kamatemelést, egészen 2016-ig.

A Goldman szerint az emelkedést inkább a rövidebb távú szereplők pozicionáltáságának volt köszönhető, technikai jellegű, s nem a fundamentumok vezérlik. Megjegyzik, az olaj árfolyama tipikusan együtt mozog a feltörekvő piaci eszközökével, amelyek ugyan szintén felértékelődtek az elmúlt egy hétben, azonban a kamatemelkedések időszakában rosszul teljesítenek. Az olajjal párhuzamosan a legnagyobb feltörekvő piaci részvényeket tömörítő MSCI Emerging Markets index 7 százalékkal erősödött.

A Goldman szerint ugyan a Fed kamatemelést halasztó döntése ugyan rövid távon támaszt adhat a feltörekvő piaci eszközöknek, végső soron azonban rossz jel, arra utal ugyanis, hogy a gazdasági aktivitás gyenge maradt az Egyesült Államokban és a fejlődő országokban egyaránt. S ez pedig végső soron jelzés arra, hogy az olaj iránti kereslet alacsony maradhat.

A befektetési bank árupiaci elemzőinek múlt hónapban jelent meg egy meglehetősen pesszimista előrejelzése, amely szerint az olaj hordónkénti árfolyama akár 20 dollárig is eshet, ha a kitermelés csökkenése túl lassan következik be. Szaúd-Arábia változatlanul kitart amellett, hogy az OPEC országoknak nem szükséges csökkenteniük kitermelésüket, s úgy tűnik egyelőre az amerikai kitermelés is jelentős marad. Az alacsony árak ellenére ugyanis számos amerikai kitermelőnek sikerült hosszabb távú megállapodást kötnie a kitermelőkkel, s sikerült refinanszíroznia tevékenységét.

Bár az elmúlt héten az Egyesült Államokban rekordszámú kút leállítását jelentették be, azonban ez a Goldman szerint csak arra elég, hogy év végéig napi 250 ezer hordóval csökkenjen a kitermelés, s 2016-ban pedig szinten maradjon. Rámutatnak, hogy az adatok alapján az amerikai,európai, szingapúri és japán kőolajkészletek rekordszinten állnak szezonális összehasonlításban, s hogy az Egyesült Államokon kívül nő a működő kutak száma, s az OPEC szeptemberi kitermelése elérhette az augusztusi rekordot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!