Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvényt vásárló befektetőket fenyegető legnagyobb veszély jelenleg az, hogy egy komolyabb medvepiac bontakozik ki a tőzsdéken - véli Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője friss publicisztikájában. Még akkor is, ha a davosi Világgazdasági Fórum alkalmából kiadott Éves Kockázati Jelentésben ez nem szerepel a 10 legnagyobb, jelenleg a világgazdaságot fenyegető kockázat között.

Hulbert rendszerint hisz az ellentét analízisben, s szerinte pont emiatt is van benne a levegőben egy komolyabb medvepiac lehetősége. Emlékeztet arra, hogy a 2009-es davosi fórumon, amikor már rég összeomlottak a pénzügyi válság során a tőzsdék, s csak néhány hét választotta el a a tőzsdéket a mélyponttól, ugyanez a jelentés az egyik legnagyobb kockázatnak az eszközárak további összeomlását vélte. A néhány héttel később bekövetkezett pozitív fordulat óta az S&P-500-as index értéke több, mint háromszorosára emelkedett.

Drága!

Jelenleg viszont Hulbert szerint az a helyzet, hogy az amerikai részvények mindenképpen drágának tekinthetők historikus összehasonlításban, akármelyik részvény értékelési mutatót vesszük figyelembe. Akár az árfolyam/nyereség, akár az osztalékhozam alapú összehasonlítást, akár a könyv szerinti értékeket nézzük, az S&P 500-as index értéke magasabb, mint a korábbi bikapiaci csúcsok 80 százalékában.

Hulbert szerint azok a nézetek sem teljesen megalapozottak, amelyek szerint, ha életbe lépnének a Trumptól remélt adóreformok, máris helyére kerülne a részvénypiac értékeltsége. A Net Davis Research elemzése szerint, ha valóban 15 százalékra csökkentenék az amerikai társasági nyereségadó kulcsát, akkor az részvényenként 12,84 dollárral emelhetné meg az S&P-500-as részvényindex átlagos egy részvényre jutó nyereségét.

Ezzel az emelkedéssel is csak 20,2-re csökkenne az index jelenleg 22,9-es, múltbeli, jelentett eredményekből számolt P/E hányadosa, míg annak átlaga az elmúlt 145 évben 15,6 volt - mutat rá. Ráadásul az adócsökkentés első körben csak a P/E hányadosra lenne azonnali hatással. Hulbert szerint a piac magas értékeltsége önmagában természetesen nem jelenti azt, hogy a piac rövidtávon esésre van ítélve, azonban azt, hogy innen lefelé is vezethet út, nem szabad elfelejteni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!