Az amerikai Energy Information Administration (EIA) havi rendszeres jelentésében 2016-ra napi 95,98 millió hordós világpiaci kínálatot prognosztizált, 0,1 százalékkal kisebbet a múlt havi előrejelzésnél. A keresletre vonatkozó előrejelzését viszont 0,3 százalékkal napi 95,2 millió hordóra emelte.

Az EIA szerint jövőre az olaj iránti kereslet hat éve a legnagyobb mértékben emelkedik majd az ideihez képest, miközben megreked az OPEC-en kívüli olajtermelő országok kínálatának a növekedése. A világpiacot terhelő többlet tehát a korábban jelzettnél gyorsabb ütemben épül majd le.

Az orosz energiaipari miniszter bejelentése szerint Oroszország és Szaúd-Arábia az olajpiaci helyzetről tárgyalt a múlt héten és a jövőben is folytatják az egyeztetéseket. "A piac valószínűleg abból indul ki, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli termelők meg fogják találni az együttműködés valamilyen módját" - mondta Carsten Fritsch, a Commerzbank frankfurti olajpiaci szakértője.

Abdallah Szálem el-Badri, az OPEC főtitkára is együttműködésre szólította fel kedden a londoni "Oil and Money" olajipari konferencián a szervezeten kívüli országokat a világpiacot terhelő többletkínálat leépítésében.

A Brent nyersolaj ára este fél hétkor hordónként 51,68 dolláron állt, 4,92 százalék emelkedés után. Az amerikai WTI nyersolaj ára 4,30 százalékkal hordónként 48,25 százalékra emelkedett.

"Csökkentettük annak valószínűségét, hogy a WTI ára visszatérne a 37-38 dolláros szintre" - mondta Jim Ritterbusch a chicagói Ritterbusch & Associates olajpiaci tanácsadó cég vezetője. "Hosszú távon szinte kizárható, hogy az ár ez alá a határ alá csökkenne" - tette hozzá.

A Brent nyersolaj árának emelkedéséhez piaci szakértők szerint hozzájárultak az 50 dolláros küszöb átlépését követően jelentkező automatikus vásárlási megbízások is. A Brent nyersolaj ára a hétfői két százalékos és a pénteki egy százalékos emelkedés után a harmadik egymást követő napon emelkedett.

Az olaj árát erősítő tényezőként lépett fel kedden a dollár árfolyamának a gyengülése is. Este fél hétkor az eurót 1,1268 dolláron jegyezték, 0,72 százalékkal erősebben a napi kezdőárfolyamnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!