Az elmúlt hetekben ismét esésnek indult az euró árfolyama a dolláréval szemben, jórészt mert a befektetők egyre inkább kezdik beárazni a Fed decemberben meginduló kamatemelési sorozatát és az ECB további lazításait. A szakértők azonban megosztottak abban, hogy az 1,06-ig csökkenő keresztárfolyam elmegy-e a paritásig, vagy már teljesen beárazódott a divergencia - írja a Wall Street Journal.

Ha ez utóbbi eset áll fenn, akkor sokan nagyot csalódhatnak, a befektetők ugyanis az elmúlt hetekben jelentős nagyságú pozíciókat nyitottak az euró gyengülésére játszva. Az ilyen helyzetekben pont az ellenkező irányban válik sérülékennyé az árfolyam, ha erősödni kezdene az euró, akkor sok spekulánsnak kellene zárnia hirtelen pozícióit. Igaz, a mostani, eurógyengülésre játszó pozíciók nettó állománya alacsonyabb, mint az év korábbi szakaszában tapasztalt csúcs.

Ettől erősödhet az euró

A lap szerint van néhány tényező, ami meggátolhatja a közös európai deviza gyengülését. Az egyik az, hogy a gyengülő deviza segíti az exportőröket, s ha az exportőröknek sikerül jól szerepelniük, akkor az stabil keresletet jelenthet a közös deviza iránt, ami árfolyam-erősítő hatású.

A másik, ami euróerősítő hatású lehet az, hogy a piac már valószínűleg beárazta a monetáris politika irányának eltéréseit, s a történelem is azt mutatja, hogy az amerikai kamatemelés és az európai kamatcsökkentés nem feltétlenül jelenti a dollár erősödését, a helyzet komplexebb annál, mint az a tankönyvi példákból következne.

Persze, él a piacon a konszenzus, hogy a Fed emel, az ECB nyomtat, tehát itt az euró/dollár sztori, egyszerű, a dollárnak erősödnie kell. Azonban eljön az a pont, amikor a piac már "megemésztette" ezt a sztorit, beépült az árakba. Szerintünk elérkeztünk ehhez a ponthoz - mondta Daragh Maher, a HSBC vezető amerikai devizastratégája. Pont emiatt a HSBC elemzői úgy vélik, az euró már nem gyengül sokkal tovább, sőt megfordulhat a jegyzés és 2016 végére 1,2-ig kapaszkodhat vissza a keresztárfolyam.

Ettől meg tovább eshet

Ennek ellenére a piac további euróesésre számít. Ehhez a mostani helyzetben elemzők szerint nem is kell más, csak hogy a két jegybank politikája közötti divergencia nagyobb legyen a vártnál, a határidős árak alapján ugyanis a befektetők lassan csökkenő eurókamatok mellett csak egy, 25 bázispontos Fed emelésre számítanak (a Goldman Sachs épp tegnap adott ki egy komolyabb elemzést arról, szerintük miért emelt legalább 100 bázispontot a Fed a jövő év végéig).

A piac gyakorlatilag nem áraz annál többet, minthogy a Fed emel egyet, aztán hosszú ideig nem történik semmi - mondta a lapnak Paul Lambert, az Insight Investment devizarészlegének vezetője. Azonban valószínűbb, hogy ennél több történik. Lambert szerint ugyanis az amerikai gazdaság növekedése eléggé robusztus ahhoz, hogy elviseljen a vártnál nagyobb emeléseket is 2016-ban. Véleménye szerint márciusig meglesz a paritás, mivel az ECB vártnál nagyobb stimulussal fog előállni.

Nagyon rég volt ilyen

A piacot érthető okból lázban tartja az, hogy a két nagy jegybank decemberben az ellenkező irányba indul - a Fed várhatóan emel, az ECB meg lazít - hiszen az euró bevezetése óta nem történt még ilyen. A legutóbbi hasonló helyzetre az 1994-es párhuzamot szokták az elemzők és a szaksajtó előrángatni, akkor ugyanis a Fed épp emelni kezdett, miközben a német jegybank, a Bundesbank vágott a kamatokon.

Akkor azonban a dollár gyengülni kezdett a német márkával szemben, s nem az az egyedüli eset, sokszor megtörtént már, hogy a dollár gyengüléssel reagált a kamatemelések megkezdésére.

Az utolsó szigorítási ciklus megindulását követő első fél évben például, 2004 júniusát követően, az euró/dollár keresztárfolyam 1,21-ről 1,35-ig kapaszkodott fel. Akkor ez folytatása volt a közös deviza 2002-ben megindult erősödésének, ahogy egyre elfogadottabbá kezdett válni bevezetését követően.

Nincs két egyforma ciklus - mondta Lisa Scott-Smith, a Millenium Global Investments portfolió kezelési üzletágának vezetője. Akkor, alig négy évvel a német újraegyesítést követően az német kötvényhozamok magasabban álltak az amerikaikénál, s ez korlátozta a dollár erősödését - mondta a szakértő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!