Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatalmasat, 5,5 százalékot esett a Shanghai Composite Index a mai kereskedésben a hírre, amely szerint a felügyelet vizsgálatot folytat két nagy brókercégnél a törvényi szabályozás feltételezett megsértése miatt. Ekkora mínusz egy nap alatt utoljára az augusztusi nagy áresések idején lehetett tapasztalni a kínai tőzsdén.

A mostani esés letörölte az index teljes novemberi emelkedését, amely most 38 százalékkal áll alacsonyabban júniusban elért csúcsánál - emlékeztet a The Wall Street Journal.  A hírek szerint a kínai értékpapír piaci felügyelet a legnagyobb és a harmadik legnagyobb brókercégnél vizsgálódik az értékpapír törvény feltételezett megsértése miatt. A hírre A Citic részvényei a felfüggesztési limittel 10 százalékkal estek a sanghaji tőzsdén, a Guosen Securities részvényei hasonló mértékben zuhantak a sencseni piacon.

De zuhant a többi brókercég árfolyama is, a hongkongi kereskedésben a Haitong Securities árfolyama 3,8 százalékot csökkent mielőtt a cég, meg nem indokolt kérésére felfüggesztették azokat. A piac azt gyanítja, hogy ennél a társaságnál is felügyeleti vizsgálat folyik a WSJ szerint.

A befektetők idegesen találgatják, ki lehet a következő - mondta a lapnak Wong Chi-man, a China Galaxy International Securities vezető elemzője. Egyelőre annyit tudni, hogy a Citic és a Guosen értesítést kapott a vizsgálatról, azonban egyelőre senki sem tudja, hogy pontosan mi történt. A kevés információ birtokában a befektetők nehezen tudják megállapítani annak várható számszerű hatásait. Ezért inkább fedezékbe vonulnak a befektetők és a partvonalon várják ki, mi lesz az eredmény.

A kínai hatóságok újabb vizsgálata nem lehet meglepetés, hiszen azok egyre szigorúbban ellenőrzik a brókercégeket a nyári hatalmas tőzsdei áresés megindulása óta. Ennek keretében már bűntettek meg szerintük rossz indulatú shortosokat és sztár alapkezelőket, mondván, az ő tisztességtelen üzleteik is hozzájárultak a piaci összeomláshoz. Elemzők szerint ezzel céljuk az, hogy a spekulánsok arányát és a tőkeáttételes pozíciók mértékét csökkentsék a piacokon. Az áresés intenzitásához szerintük az is hozzájárult, hogy a felfelé ívelés időszakában jelentősen megnőtt a hitelre vásárolt értékpapírok aránya, s ezen pozíciók likvidálása felgyorsította a lejtmenetet.

A két hónapja megindult emelkedés során a részvényvásárlásra felvett hitelek mennyisége ismét emelkedésnek indult, jelenleg eléri az 1220 milliárd jüant (190 milliárd dollár), az augusztusi, 1000 milliárd jüan alatti mélyponthoz képest ez jelentős növekedést jelent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!