Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt időszakban egyre több európai kötvénykibocsátónak kell biztosítékokat nyújtania hitelezőinek, hogy akkor sem kell azoknak további összegeket fizetnie számára, ha kötvények kamat nulla alá süllyedne - írta összefoglalójában a Bloomberg. Az elmúlt hetekben ilyen nyilatkozatot kellett a Volkswagen Ag-nak és a Rabobanknak is csatolnia kötvényei kibocsátási tájékoztatójához annak érdekében, hogy a befektetők hajlandóak legyenek vásárolni hitelviszonyt megtestesítő értékpapírjaikból.

A European Money Markets Institute adatai szerint jelenleg mintegy 180 ezer milliárd euró eszközfedezetű értékpapír, vállalati hitel, változó kamatozású kötvény és tőzsdén jegyzett származékos termék kamata van az euró bankközi kamatlábához kötve. Ez folyamatosan csökken, a 3 hónapos Euribor például már egy ideje a negatív tartományban jár, idén áprilisban törte át lefelé a nulla határt, jelenleg 0,013 százalékon áll. Az egy hónapos Euribor jelenleg mínusz 0,054 százalék.

A hitelezők aggodalma jogosnak tűnhet. A Banco Popular Espanol SA eszközfedezetű papírjai után ugyan áprilisban nem kértek pénzt a befektetőktől annak ellenére, hogy azok hozama a negatív tartományba süllyedt, a svéd Nordea Bank azonban azt közölte, hogy frissen kibocsátandó jelzálogkötvényei esetében még ez is megtörténhet.

Az elmélet, hogy a befektető fizessen ahelyett, hogy pénzt kapna kikölcsönzött pénze után példa nélküli és teljesen illogikus - mondta a hírügynökségnek Tracy Chen, a 66 milliárd dollárt kezelő Brandywine Global Management portfólió menedzsere.

A Volkswagen immár 19 éve folyamatosan értékesít olyan értékpapírokat, amelyek fedezetét az új autók eladására nyújtott hitelek és lízingek jelentik. A múlt hónapban azonban története során először egy 1,03 milliárdos sorozat kibocsátási tájékoztatójához csatolnia kellett nyilatkozatát, amely szerint a papírok vásárlóit nem kötelezheti extra befizetésekre. Amiatt vettük bele a nyilatkozatot a kibocsátási anyagokba, hogy megnyugtassuk a befektetőket: a rendkívüli körülmények ellenére sem várjuk el, hogy ők fizessenek kamatot befektetésük után-  mondta Stefab Rolf, a VW eszközfedezetű értékpapírokkal foglalkozó igazgatója.

Hasonló lépésre kényszerült a BMW is májusi értékpapír-eladásainál. Úgy gondoljuk, a nulla kamatpadló biztosítása az értékpapír eladásoknál szükséges ahhoz, hogy a tranzakciók sikeresek legyenek, s arra számítunk, hogy ez egyre elterjedtebbé válnak az ilyen típusú ügyletekben - nyilatkozta a müncheni cég szóvivője ezzel kapcsolatban.

Nem mindenhol van ez azonban így. A Nordea Banknál a májusi kibocsátású változó kamatozású jelzálogkötvényeknél még létezik a nulla kamat padló, azonban a bank tervei szerint a későbbi kibocsátásoknál már pótbefizetést kérhetnek a befektetőktől, ha a változó kamat nulla alá csökken. Ezt tervezi a Danske Bank jelzálogbankja is.

A Rabobank már tavaly szeptember óta csatolja a hazai jelzálogfedezetű hiteleinek fedezeteként kibocsátott változó kamatozású papírjaihoz a pótbefizetést kizáró nyilatkozatot. Mirjam Bos, a bank igazgatója szerint erre azért volt szükség, mert a korábbi tájékoztatókban ez a forgatókönyv nem szerepelt, s azt tapasztalták a road-show-kon, hogy a befektetők oldalán egyre több kérdés merült fel ezzel kapcsolatban.

Arra számítunk, hogy az idei kibocsátások során ez a klauzula már az anyagok többségébe bekerül - mondta Anuj Babber, a londoni Prudential Plc. szakértője. A tranzakciók létrejöttének egyik alapvető feltétele, hogy a felek nem gondolják azt, a hitelezőnek kellene kamatokat fizetnie a hitelfelvevő számára. Bár a korábban kibocsátott papíroknál még nem került sor arra, hogy a hitelezőket kérték volna pótlólagos befizetésre, azonban londoni jogi szakértők arra számítanak, idén egyre több esetben merülhet fel ilyen jellegű jogi probléma.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!