A jelenlegi helyzetben még mindig úgy gondoljuk, hogy az év közepe lehet a megfelelő idő az euró/korona árfolyamban meglévő küszöb eltörlésére - próbálta hűteni a várakozásokat Lubomir Lazal, a cseh jegybank kormányzótanácsának tagja a Euromoney bécsi konferenciáján. A jegybankár szerint a korona árfolyamküszöbének eltörlésekor nem fog megismétlődni az a két éve látott devizapiaci földindulás, ami a svájci frank/euró árfolyamküszöb eltörlését követte.

Emlékezetes, a svájci jegybank hosszú időn keresztül 1,2-es szinten egy korlátot állított fel az euró/svájci frank keresztárfolyamban, hogy megakadályozza deviza nem kívánt felértékelődését. A piac annyira hitt az árfolyamküszöb tartósságában, hogy a befektetők a küszöb közeledtével tömegesen nyitottak a svájci frank gyengülésére játszó pozíciókat. A svájci jegybank viszont két évvel ezelőtt váratlanul eltörölte a küszöböt, a frank hirtelen erősödésnek indult, ezzel hatalmas veszteségeket okozva világszerte a devizapiaci spekulánsoknak (egyes feltételezések szerint a híres hazai brókercsődök során például az eközben keletkező veszteségek voltak az utolsó szegek a csaló cégek koporsóján).

Lazal szerint a cseh korona piacán teljesen más a helyzet, a piac most ugyanis számít a küszöb eltörlésére és ennek megfelelően pozicionálja magát. Ő úgy véli, a korona már most is jelentősen túlvett, túl sokan vettek ugyanis koronát arra spekulálva, hogy ugyanaz történik majd mint a svájci franknál.

Egyre nagyobb a nyomás

A jegybank egyre nagyobb felértékelődési nyomással szembesül, különösen a tavaly év végi, a vártnál valamivel magasabb inflációs adatok nyomán. Novemberben ugyanis váratlanul 1,5, decemberben pedig 1,9 százalékra ugrott a fogyasztói ár éves növekedése, s ez már közelebb van a Cseh Nemzeti Bank 2 százalékos inflációs céljához.

Ugyanakkor a cseh jegybank kormányzója, Jirzi Rusnok egy hét eleji interjúban igyekezett hűteni a kedélyeket mondván, a 2 százalékos inflációs cél azt jelenti, hogy hosszabb időn keresztül e felett kéne alakulnia a pénzromlás ütemének ahhoz, hogy lépjenek. A Reuters szerint kijelentette, hogy nagyon határozottan ragaszkodnak az árfolyamküszöb fenntartásához az első negyedévben. (Lazal ennél későbbi időpontot jelölt meg.)

Közbe kellett lépni

A Reuters szerint eközben a Cseh Nemzeti Bank friss mérlegadatai arra utalnak, hogy január első tíz napjában hevesen kellett interveniálnia a piacon a korona erősödésének megelőzése érdekében. A megkérdezett elemzők szerint az euró/korona reális keresztárfolyam 5 százalékkal lehet a jelenlegi, 27-es szint alatt. Ugyanakkor a jegybank azt ígérte, hogy a küszöb eltörlése után sem engedi azt a küszöb bevezetése előtt látott 25,5-ös szintig erősödni.

Az eddigi hivatalos adatok szerint az árfolyamküszöb megléte alatt, 2013 novemberétől 2016 novemberéig, összesen 30,1 milliárd eurót vásárolt a Cseh Nemzeti Bank koronáért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!