Nem hatotta meg a külföldi befektetőket az a példátlan intézkedés sorozat, amelyet a kínai brókercégek, kibocsátók, kormányzati szervek tettek a hét végén, hogy megállítsák a kínai tőzsdéken beindult drasztikus zuhanást.

A Bloomberg tudósítása szerint hétfőn a sanghaji és a hongkongi tőzsdét összekötő kapcsolaton keresztül rekordmennyiségű részvényt adtak el hétfőn, míg a Hongkongban és Sanghajban párhuzamosan jegyzett részvények árfolyama rekordmértékben zuhant a csak a kínai belföldi jegyzésű részvényekéhez képest.

A kínai részvényindexek zuhanása ellen védő eladási opciók árfolyama eközben rekordszintre ugrott az amerikai határidős piacokon, s az Egyesült Államok tőzsdéin jegyzett kínai részvények 2011 óta a legnagyobb napon belüli esésüket voltak kénytelenek elszenvedni hétfőn.

Lép a kormány

A kínai kormányzat eközben kétségbeesett eszközökhöz nyúl, hogy mérsékelje az összeomlás mértékét. Mint beszámoltunk róla, a kínai állami tőzsdefelügyeleti hatóság még pénteken bejelentette, hogy csökkentette a júliusra tervezett elsődleges részvénykibocsátások (IPO) számát és mértékét, így a kormány alá rendelt értékpapír piaci szabályozó bizottság (CSRC) a 28 kiadott engedélyből 18-at visszavont. Szombaton viszont mind a 28 érintett vállalat bejelentette, hogy felfüggesztette részvénykibocsátási tervét.

A Central Huijin Investment nevű, állami tulajdonú befektetési társaság vasárnap közölte, hogy nemrégiben a kínai részvénypiaci indexeket követő ETF-eket, azaz tőzsdén kereskedhető befektetési alapok jegyeit vásárolta, és ezt folytatni fogja. Ezzel megerősítette azokat a spekulációkat, miszerint a kínai ETF-ekbe áramló tőke nagyságának e heti megugrása mögött a Central Huijin és más, kínai állami tulajdonú intézmények állnak.

A 21 legnagyobb kínai brókercég szombaton válságtanácskozást tartott Pekingben, és úgy döntött, hogy több mint 19 milliárd dollár értékben vásárol részvényeket, és meg is tartja azokat, amíg a sanghaji tőzsde irányadó indexe el nem éri ismét a 4500 pontos szintet. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök hétfőn a kormány hivatalos oldalán nyilatkozatban közölte, Kína bízik abban, és meg van a lehetősége is rá, hogy megbirkózzon gazdasága előtt álló nehézségekkel és kockázatokkal. Nyilatkozata szerint a fő makrogazdasági mutatók stabilizálódtak és pozitív folyamatokat jeleznek a világ második legnagyobb gazdaságában, s az ország első féléves teljesítménye kedvező volt. A részvénypiaci áresésről nem közölt részleteket.

Nem így a kínai felügyelet, amely az elmúlt hetekben közlemények és intézkedések sorával próbált gátat szabni az áresésnek. Könnyítettek a brókercégek számára az értékpapír vásárlásra nyújtható hitelek szabályozásán - elkerülendő a tömeges kényszerlikvidálásokat - csökkentették a tranzakciós díjakat. Ezen kívül arról is jelentettek meg közleményt, hogy a tőzsde korábbi felívelése gazdaságilag megalapozott volt. Az áresés egyik kiváltó okaként a Morgan Stanley egyik elemzését említették, amely a kínai részvényeket (amelyek közül a sanghaji és a sencseni tőzsdék jegyzettek átlagos P/E mutatója már 59 körül járt) túlárazottnak ítélte. Persze voltak az utóbbi hetekben más befektetési bankok is, akik a kínai részvények túlárazottságára figyelmeztettek - így tett a Bank of America, a Credit Suisse és a Blackrock is -, miután a Sanghaj Composite index a tavaly nyár végi 2000 pont körüli értékről június elejére 5000 pont fölé emelkedett.

Szkeptikus elemzők

Az elemzők meglehetősen szkeptikusak a kormányzati lépésekkel kapcsolatban. A feltörekvő piaci befektetések terén szakértőnek számító Aberdeen Asset Management elemzője szerint könnyen lehet, hogy a kínai kormányzat mostani lépéseivel még nagyobb kárt okoz. Évek óta próbálják ugyanis a kínai gazdaságot kevésbé központilag irányítottá tenni, azonban a mostani beavatkozás visszafordíthatja ezt a folyamatot. Ráadásul a Fitch szakértői szerint ha nem sikerülne megállítani a tőzsdei áresést, akkor az még jobban aláásná a befektetők bizalmát abban, hogy a kormányzat képes kézben tartani az ország pénzügyi rendszerének folyamatait.

A CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint a következő lépés az lehetne, ha a kínai jegybank közvetlenül vásárolna részvényeket a tőzsdén. Ez azonban jelentősen rombolhatná a kínai jegybank hitelességét.

A Shanghai Composite index hétfőn nagyot emelkedett a hét végén bejelentett intézkedések hatására. A vezető mutató közel 8 százalékot ugrott a kereskedés elején, zárásra azonban ez azonban 1,1 százalékra olvadt le. Kedden már ismét a medvéké volt a piac, az index 1,3 százalékos csökkenéssel zárt. Ezzel az index június eleji csúcsához képest már több, mint 25 százalékot esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!