Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az S&P 500-as index augusztus közepén ért történelmi csúcsára, annak ellenére, hogy az amerikai vállalati profitok már negyedik negyedéve csökkenést mutattak. Az index azóta oldalazva lefelé csúszott, s az elmúlt hat hét nagy részét 50 napos mozgóátlaga alatt töltötte - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az elemzők szerint az erőtlenség oka nem utolsósorban a tőzsdei cégek eredményével kapcsolatban egyre inkább eluralkodó pesszimizmus volt, most úgy látszik alaptalanul.

A gyorsjelentési szezon eddig ugyanis elég biztatóan indult, a Microsoftnak és a Bank of Americának a jelek szerint sikerült komolyabb fordulatot hoznia, s ennek köszönhetően a jelentési szezon előtti várakozások most megfordulni látszanak. Az Alcoa gyorsjelentésének megjelenése előtt még csökkenésre számított a piac az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek összesített eredményében, most már 1,1 százalékos emelkedést várnak a Reuters szerint.

A következő időszakban nagyon fontos lesz, hogy mennyivel sikerül majd a cégeknek ráverniük az elemzői előrejelzésekre-  mondta a hírügynökségnek Art Hogen, a Wunderlich Securities vezető piaci stratégája. Ő most nagyobb esélyt lát arra, hogy a piacnak felfelé sikerül kitörnie még az év vége előtt kereskedési sávjából. Szerinte egyébként a szezonalitás is erősítheti az optimizmust. Az LPL Financial adatai szerint 1980 óta az S&P 500-as index átlagosan 3,6 százalékkal emelkedett az év utolsó 50 kereskedési napján. Ha most az átlagot hozná, akkor december végén már új csúcson, 2200 pont felett állhatna.

Az, hogy a profitrecesszió véget érni látszik, az amerikai gazdaság úgy tűnik, szolid alapokon áll együttesen összehozhatnak egy tipikus év végi rallyt - véli Ryan Detrick, az LPL vezető piaci stratégája.

A pozitív meglepetésekben egyébként a korábban az alacsony olajár miatt számos kellemetlenséget okozó energiaszektor viszi a prímet. Az eddigi jelentések alapján a szektor cégei átlagosan 18 százalékkal hoztak jobb eredményt, mint a Thomson/Reuters I/B/E/S elemzői átlagai, a pénzügyi szektornál 11 a teljes S&P 500-as indexnél 7 százalékos ez az arány. A szektor két nagyágyúja, a Chevron és az Exxon pénteken teszi közzé számait.

Roberto Friedlander, a Seaport Global Securities energiakereskedési osztályának vezetője szerint a szektorból érkező kedvező meglepetések annak is köszönhetőek, hogy a befektetők jelentősen alulbecsülték, mekkora hatékonyságjavulást voltak képesek a szektor cégei összehozni az ultra alacsony olajárakkal jellemzett negyedévekben.

Az S&P 500-as indexen belül az energetikai cégeket tömörítő alindex már a legjobban teljesítővé vált január elseje óta a maga 15,3 százalékos emelkedésével. Rajta kívül mindössze két szektor volt képes két számjegyű növekedést összehozni, ezek a közszolgáltatói illetve a technológiai szektor voltak 10,8, illetve 11,2 százalékos emelkedéssel.

Art Hogan szerint az, hogy az energetika képes volt átvenni a vezető szerepet, fontos jelzés lehet az amerikai gazdaságnak. Azt mutathatja, hogy a növekedés már stabilabb lábakon áll, s ez arra ösztönzi a befektetőket, hogy kiszálljanak a defenzívebb szektorokból, s a növekedésre koncentráljanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!