A hétfői 8,5 százalékos zuhanás még korántsem jelenti a kínai tőzsde lejtmenetének a végét a neves technikai elemző, Tom DeMark szerint. A Bloomberg tudósítása szerint az elismert technikai elemző úgy véli, a Shanghai Composite Index 3200 pontig is eshet, azaz további 14 százalékkal, ha folytatja azt az utat, amelyet március óta jár. Ez ugyanis szerinte nagyon hasonlít a Dow Jones Industrial Index 1929-es tőzsdei összeomláskor bemutatott produkciójához - derült ki a hírügynökségnek adott nyilatkozatából.

Bár a kínai hatóságok időközben tagadták, hogy a kormányzat csökkentené a tőzsde megtámasztására elköltött összegek nagyságát, a befektetők részéről egyre nő az aggodalom, hogy a példátlan központi erőfeszítések az árfolyamok feltámasztására hosszabb távon nem tarthatóak.

A Shanghai Composite Index múlt péntekig, a nagy esés előttig 16 százalékkal emelkedett július 8-i mélypontja óta. Ezt elképesztő mértékű központi beavatkozás segítette. A hatóságok 1400 társaságnak engedélyezte, hogy felfüggessze részvényei kereskedését, nyilvános részvénykibocsátásokat állítottak le, s engedélyezte a mintegy 480 milliárd dollárnyi vagyont kezelő állami vagyonkezelő cégnek, hogy vásárlásaival beavatkozzon a piacon.

Shanghai Composite
Kép: stooq.com

 

Hétfőn  a Kínai Értékpapír Szabályozó Bizottság közleményben nyugtatta a kedélyeket, hogy a vagyonkezelő cég folytatja erőfeszítéseit a piac és a befektetői hangulat stabilizálása érdekében.

Hosszú távon ez nem fog menni

A kocka el van vetve - mondta DeMark, aki több mint 40 évet töltött olyan indikátorok kifejlesztésével, amellyel időben lehet előrejelezni a piaci fordulópontokat. A piacot nem lehet manipulálni, a fundamentumok diktálják a folyamatokat - tette hozzá. Szerinte a kormányzati támogatás nem lesz elegendő ahhoz, hogy fenntartsa az emelkedést.

A piaci mélypontok rossz hírek közepette szoktak kialakulni, s nem a jó hírekre. Az kell, hogy az utolsó eladó is, aki el akar adni eladjon. Azonban a hírek most jók, s az emelkedés mesterséges - tette hozzá.

Van, ami bejön és van, ami nem

DeMarknak voltak már jó és rosszabb előrejelzései is. 2014. februárjában például azt mondta, ha még néhány feltétel teljesül, akkor az S&P 500-as indexszel olyan történhet, mint az 1929-es összeomláskor. Az index a következő két hónapban 8 százalékkal emelkedett, magyarázatként erre DeMark azt mondta, hogy azok a bizonyos feltételek, melyekről beszélt, nem teljesültek.

2013. februárjában viszont sikeresen jelezte előre, hogy a kínai piac esés előtt áll, s egy nappal később a Shanghai Composite Index kilenc hónapos csúcsáról fordult le, s jó 20 százalékot esett. Négy hónappal később arra hívta fel a figyelmet, hogy a mutató hamarosan mélypontot üt és emelkedni kezd. Ez meg is történt, az index négyéves mélypontról indult emelkedésnek. Tavaly augusztusban viszont úgy gondolta, az index 10 százalék emelkedést követően esni fog, ehhez képest azóta 130 százalékot emelkedett.

A piacot majd akkor fogom újraértékelni, ha az index már elérte a 3200 pontos szintet. Ez azt jelentené egyébként, hogy a mutató oda érkezik vissza, ahonnan az év elején elindult. Mindezt úgy, hogy járt már 5000 pont felett is.

Az intervenció csak segít tisztán látni

Míg a befektetők többsége arra panaszkodik, hogy a kormányzati beavatkozás miatt a részvények ára elszakad a reális értéktől, DeMark kedveli az ilyen helyzeteket. Elmondása szerint indikátorai jobban működnek olyan piaci környezetben, amikor megpróbálják manipulálni az árfolyamokat. Ilyenkor ugyanis a kereslet és kínálati oldal egyensúlytalanságai láthatóbbá válnak, s könnyebb őket azonosítani.

A képmutatás és a piac intervenció már csak ilyenek - vélte. Van egy bizonyos útja annak, ahogy a piaci folyamatokat kidolgozzák magukat, a kormányzati beavatkozás csak elnyújtja ezt.

Illik komolyan venni

Mielőtt bárki legyintene DeMark meglátásaira, miszerint csak egy újabb, vonalakat húzogató guruval van dolgunk, érdemes megnézni, kik veszik igénybe szolgáltatásait. Az általa alapított cég tanácsadói szolgáltatásait többek között a Soros György által vezetett hedge fund, a Soros Fund Management, illetve az ismert Omega Advisors is igénybe vette már. Indikátorait kereskedők ezrei követik az amerikai piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!