Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Világszerte 6900 alkalmazottját építi le a világ egyik vezető technológiai vállalata, a német Siemens AG. A gépipari konszern az erőművi, valamint a hajtómű és gázturbina üzletágának nehézségeivel magyarázta a lépést.

A társaság a szeptemberrel zárt pénzügyi évben 83 milliárd euró forgalmat bonyolított le az előző évi 79,6 milliárd euró után, nyeresége pedig 6,1 milliárd euróra nőtt 5,5 milliárd euróról. Azonban a tavalyi időszakhoz képest a Siemens erőművi gázturbina üzletágában a negyedik negyedévben a forgalom 20 százalékos csökkenése mellett 40 százalékkal 303 millió euróra csökkent a nyereség, amit egyéb ipari üzletágainak magasabb nyeresége ellensúlyozott.

A piaci adatok közlésekor Joe Kaeser, a Siemens vezérigazgatója már előrevetítette, hogy létszámleépítésbe kezdhetne.

Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az üzletág jövőjét, reagálnunk kell ezekre a kihívásokra. Mégpedig kapacitás-kiigazítással még akkor is, ha ez fájdalmas intézkedésekkel jár

- mondta a vállalatvezető.

A társaság a csütörtöki bejelentéskor kiadott közleményében csak annyit jelzett, hogy a munkahelyek fele Németországban szűnik meg, 1800 darab az Egyesült Államokban, 1100 pedig a többi Európai érdekeltségüknél. Mivel a hazai Siemens-csoport tevékenysége kiterjed az energiatermelésre, - feldolgozásra és -továbbításra is, a Napi.hu megkereste a vállalat hazai képviselőjét az elbocsátások ügyében.

A Siemens magyarországi működésére a bejelentett változások nem lesznek hatással

- állt a válaszukban, további kommentárt nem kívántak hozzáfűzni.

Magyarországon a cégcsoportnak közel 3000 alkalmazottja van.