Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Noha a Kalasnyikov márkájú fegyverek Oroszország jelentős exportcikkei közé tartoznak, sőt, egyesek nemzeti szimbólumként tekintenek rájuk, az ezeket gyártó vállalat hosszú időn át  rosszul működött - írta a gazeta.pl. Az elmúlt években a vállalat jellemzően veszteséges volt, 2013-ban például kétmilliárd rubel (kilencmilliárd forint) forgalom mellett 1,7 milliárdos veszteséget könyveltek el.

A kormány ekkor változtatásra szánta el magát: 2014-ben a részvények 51 százaléka a Rosztech állami hadiipari holdinghoz került, a maradék 49 százalékot két vállalkozó, Alekszej Krivorucsko és Andrej Bokarjov szerezte meg. Utóbbiak 2,5 milliárd rubelt fektettek a cégbe.

Nagy átszervezés

Az USA-ba és Kanadába irányuló exportot leállították és ezek helyett az országok helyett új piacot kerestek, amelyeket Malajziában, Thaiföldön, Indiában és Egyiptomban találtak meg. Ezzel egyidejűleg megújították a vállalat dizájnelemeit és promócióját, termékeiket immáron "A béke fegyvere" vagy "A béke védelmében" jelszó alatt kínálják.

Mindez hatásosnak bizonyult, már 2014-ben sikerült megduplázni a termelést, 28 százalékkal nőtt a bevétel és hét év után először nyereséget ért el a cég. A Kalasnyikov konszern lerázza magáról az Oroszországot sújtó nyugati szankciókat, mint kutya a vizet. A vállalat dolgozóinak számát négyezerről hétezerre növelték, és további felvételeket terveznek.

Noha nem gyártják már a híres AK-47-est, új kézi fegyvereik ahhoz hasonlóan egyszerűek és megbízhatóak. A cég immáron drónokat is gyárt és a bejelentésük szerint folyik egy személyzet nélküli tank, illetve számos más eszköz fejlesztése.