Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A LifeNews orosz kereskedelmi televízió jelentése szerint a Moszkvától 428 kilométerre délkeletre lévő nagyvárosban a belügyesek helyi idő szerint kora reggel lezárták a be- és kijáratokat, és megbénították a gyár működését. Minden dolgozónak a rendezvényeknek helyet adó nagyterembe kellett vonulnia, és le kellett állítaniuk a gyártószalagokat. A Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap azt írta, hogy az éjszakai műszakban dolgozókat csak kora délután engedték ki munkahelyükről, és néhány óra múlva minden alkalmazott távozhatott, de a kapu előtt várakozó újságírókkal nem álltak szóba. A Rosszija 24 állami hírtelevízió közölte, hogy a hatóságok ezt követően is folytatták a kutatást a Roshen ukrán édesipari cég lipecki gyárában.

Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi nyomozó bizottság szóvivője közölte, hogy csalás miatt folytattak házkutatást a lipecki gyárban. A vállalat szerdán a honlapján közzétett nyilatkozatban megengedhetetlennek és jogtalannak nevezte az orosz nyomozóhatóság fellépését. A közleményből az derült ki, hogy a hatóságok adóellenőrzés címén szállták meg a lipecki gyárat, amelynek a módját kifogásolta az érintett cég. A Roshen a Gorod48.ru hírportálra hivatkozva közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat helyi igazgatóságának munkatársai is megjelentek a gyárban, amelynek vezetése szerint egy tavaly elkezdődött bűnügyi vizsgálat része lehet a mostani házkutatás - hangzott el a hírtévében.

2014-ben az orosz Egyesült Édesipari Korporáció a Lasztocska (Fecske) márkanév ellopásával vádolta meg a Roshent. A Dozsgy is emlékeztetett arra, hogy a lipecki Roshen-gyár működését már tavaly is akadályozta a rendőrség. Emiatt 2014 márciusában a tulajdonos cég felfüggesztette a termelést. Az orosz hatóságok befagyasztották a gyár számláját. A hivatalos indoklás szerint termékhamisítás gyanúja miatt, de szakértők nyomásgyakorlást véltek látni az intézkedés mögött. Szerintük Moszkva az oroszbarát Viktor Janukovics ukrán elnököt megbuktató kijevi tüntetések egyik vezetőjére, Petro Porosenkóra akart nyomást gyakorolni.

A lipecki gyárat, amely az orosz édességpiac 7 százalékát fedi le, a milliárdos Porosenko 13 éve vette meg. A Roshen a világ egyik legnagyobb édesipari cége évi 450 ezer tonnát kitevő termelésével. Porosenko tavaly bejelentette, hogy elnökválasztási győzelme esetén eladja a Roshent, de a vállalatra eddig nem találtak vevőt a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt.