Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Wizz Air kész átvenni a Tarom járatait, ha a lényegében csődben lévő román nemzeti légitársaság végleg bedobná a törölközőt - írta a Maszol. A hírt a fapados társaság vezetője, Owain Jones közölte az economica.net portálnak adott interjúban. Emlékeztetett, hogy a Wizz Air korábban átvette a Malév járatait is, miután a magyar légitársaság csődöt mondott.

A Tarom egyre zsugorodik, a Wizz Air pedig egyre nagyobbá válik. A Blue Air is növekedik, de mi vagyunk a legnagyobb légitársaság romániai légi közlekedési piacon - fejtegette a menedzser. Nagy számú útvonalat tudunk lefedni, át tudnánk venni a Tarom helyét - tette hozzá.

Annak ellenére, hogy a légi forgalom évente tíz százalékkal növekszik az országban, a nemzeti légitársaság továbbra is bukdácsol. Az idei lesz a tizedik veszteséges éve - a Tarom élén 2017-ben négy igazgató váltotta egymást. A legutóbbi, Liliana Dragne a múlt héten mondott le. A kormány fogadkozik, hogy megmenti a céget.

A vállalatnak az idei első félévben 100 millió lejes vesztesége volt. (Ez 6,75 milliárd forint, egy kisebb focistadion ára - a szerk.) Ennek oka, hogy kivonták a forgalomból a két A310-es repülőgépet, mert a hatalmas üzemanyag-fogyasztásuk miatt nem volt kifizetődő az üzemeltetésük. A légitársaság egyelőre nem tudta értékesíteni ezt a két gépet.

A nyitókép forrása: Reuters