Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Peszkov Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azon, a RedaktionsNetzwerk Deutschland számára adott interjújában tett kijelentésére reagált, amely szerint Oroszországot csakis azzal a feltétellel lehetne visszafogadni a "nyolcak" közé, ha sikerülne jelentős haladást elérni a kelet-ukrajnai és a szíriai válság rendezésében. Steinmeier szerint Moszkva visszavételét már 2017-ben fontolóra vehetik.

A német diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy a G8-ba való visszatérés kulcsa Moszkvánál van. Mint mondta, az ukrajnai és a szíriai válság azt bizonyítja, hogy Oroszországot nem lehet kizárni "a világ legnagyobb gazdaságainak szoros együttműködéséből". Steinmeier korábban is beszélt már arról, hogy Oroszországot vissza kellene fogadni a "nyolcak" közé.

Az 1976-ban létrejött, fejlett ipari országokat tömörítő G7-csoport - Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Kanada - 1997-ben adta meg a tagságot Oroszországnak is, amelyet a Krím 2014-ben történt annektálása nyomán felfüggesztett.

Az 1999-ben megalakult G20 csoport a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet, amely a következő tanácskozását szombaton és vasárnap Kínában tartja majd. Peszkov kijelentette, hogy Oroszországot "jelen pillanatban teljesen kielégíti a húszas formátum", amelyben jobban ki tudja bontakoztatni a potenciálját. Szavai szerint az ukrán ügyekben nem észlelhető haladás, mert Kijev részéről nem történt haladás a minszki megállapodások végrehajtásában.

A Kreml egyébként kedden közölte, hogy a hangcsoui G20-csúcson mégsem lesz orosz-német-francia csúcsszintű megbeszélés Ukrajna ügyében, ahogy azt korábban bejelentették. Vlagyimir Putyin orosz elnök a találkozó alkalmából külön találkozik majd Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel. A tárgyalások témája azonban változatlanul Ukrajna lesz.

A G20-tanácskozáson az eredeti elképzelés szerint a "normadiai" négyes formációban - vagyis Petro Porosenko ukrán elnök részvételével - tartottak volna egyeztetést a Donyec-medencei válság megoldásáról, ám a terv meghiúsult. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azonban augusztus 10-én bejelentette, hogy a Krímben ukrán diverzánsakciókat akadályoztak, s ennek nyomán Putyin elnök lemondta a négyes csúcsot.

Putyin a hancsoui csúcson először találkozik majd Theresa May brit miniszterelnökkel, de megbeszélést folytat majd Recep Tayyip Erdogan török és Marurico Macri argentin elnökkel és, valamint részt vesz a BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) vezetőinek nem hivatalos találkozásán. Az orosz elnököt külön fogadja majd Hszi Csin-ping kínai elnök és a jelek szerint előkészületben van egy kétoldalú találkozó Barack Obama amerikai elnökkel is.

Az orosz államfő a Vlagyivosztokban csütörtökön kezdődő, kétnapos Keleti Gazdasági Fórum alkalmából Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel, illetve Abe Sindzó japán kormányfővel folytat majd megbeszélést.