Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban közölt interjúban elmondta, hogy november végéig csaknem 173 ezer menedékkérőt regisztráltak, s arra számít, hogy az év egészét tekintve 200 ezer alatt marad az érkezők száma.

Amennyiben a belügyminiszter várakozása beigazolódik, teljesül az Angela Merkel kancellár vezette CDU és a Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös célja, amelyben októberben, a menekültügy körül két évig folytatott viták lezárásaként állapodtak meg. A testvérpártok közös álláspontját rögzítő dokumentum szerint a pártszövetség azt akarja elérni, hogy "a humanitárius okokból befogadott emberek (menekültek, menedékkérők, oltalmazottak és befogadottak, családegyesítéssel, áthelyezéssel és áttelepítéssel érkezők, leszámítva a hazajuttatottakat és az önként távozó menekülteket) száma ne haladja meg az évi 200 ezret".

A dokumentumban az is szerepel, hogy a menedékkérőket különleges intézményekben, úgynevezett döntési és hazajuttatási központokban kell elhelyezni. Ezekben a központokban kell bevárniuk, hogy a menekültügyi hatóság döntsön kérelmükről. Az elutasított menedékkérőket közvetlenül ezekből az intézményekből kell visszajuttatni hazájukba.

Thomas de Maiziere a Bild am Sonntagnak mindezzel kapcsolatban elmondta, hogy csak azokat a menedékkérőket szabad szétosztani az önkormányzatok között, akiknek kérelmét elfogadták, az elutasított kérelmezők hazajuttatásának gyorsítása érdekében pedig bővíteni kell az idegenrendészeti fogdák kapacitását, hogy el tudják helyezni az őrizetbe vett embereket.

A kormány az önkéntes távozást is ösztönzi, december elején indította új támogatási programját, amelynek révén egy háromtagú család akár 6000 eurót (1,87 millió forint) is kaphat, ha önként visszatér a hazájába. A miniszter elmondta, hogy a program sikeresen indult, már az első napokban mintegy 200 kérvényt nyújtottak be a támogatásra, főleg az Oroszországból, Irakból és Afganisztánból érkezett menedékkérők.

Az ország már 1979 óta támogatja az önként hazatérő menedékkérőket, és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) együttműködve világszerte a legnagyobb szabású önkéntes hazatérési programot működteti.

Németországba a nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly 280 ezer menedékkérőt regisztráltak.

Címlapkép forrása: Pixabay