Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jack Ma, a világ legnagyobb online áruháza, Alibaba alapítója tavaly 800 órát töltött repülőgépen, hogy körbejárja a világot és 2017-ben ezer órát (több mint 41 napot) szán erre - kezdi a kínai üzletemberrel készült beszélgetés ismertetését a CNBC. Ma közel 42 milliárd dolláros vagyonával Ázsia leggazdagabb, a világ 14. leggazdagabb embere a Bloomberg gazdaglistájának júniusi adatai szerint.

A világsztár vállalkozó Föld körüli útján részben rendkívül jól működő elektronikus platformjának csinál propagandát, részben a globalizáció és a mesterséges intelligencia terjedésében lévő lehetőségekről és veszélyekről beszélget a világ legbefolyásosabb embereivel.

Hanyatlanak a multik

A világ legnagyobb tőzsdén jegyzett cégei, az Apple, az Alphabet és az Amazon olyan dominánssá váltak saját területükön, hogy sokan attól tartanak, monopóliummá válva felosztják a világpiac egyes szegmenseit. Ma nem osztja ezt a félelmeket: szerinte az óriásvállalatok lejtőre kerülnek, miközben a kisebb cégek egyre jobban kihasználják az internetet.

Régen a nagy tömegű gyártás volt a biztos üzleti modell, a jövő azonban a személyre szabott, egyedi igények kiszolgálásáról szól majd. Amikor januárban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel kijelentette, hogy az Alibaba egymillió munkahely létrejöttét akarja segíteni az USA-ban.

Ezek az állások kis- és középvállalatoknál jöhetnek létre - erre már ma fel kell készülni a kkv-k értékesítésének támogatásával. Ha ezt elmulasztjuk, nagyon húzós lesz a következő 30 év.

Nem mehet így tovább

Az elmúlt időszakban, különösen Trump felemelkedésével nőtt a feszültség az USA és Kína között, amelynek gyökere a két ország eltérő gazdasági és politikai rendszerében keresendő. Az elnök szerint nem fenntartható a kínai oldal jelentős külkereskedelmi többlete az USA-val szemben, miközben ott magas a munkanélküliség.

Mának nincs baja azzal, hogy sokkal több terméken szerepeljen a Made in America felirat. Ezeket minden bizonnyal szívesen vásárolnák a növekvő kínai középosztály tagjai. Az üzletember példának hozott egy az USA-ban készült, kétmillió darabos rúzsszállítmányt, amelyet 15 perc alatt adtak el Kínában.

Küldetéstudat

Jack Ma küldetésének tartja, hogy figyelmeztesse a világ kormányait és politikai vezetőit: ne halogassák a felkészülést a globalizáció további terjedéséből és a mesterséges intelligencia erősödéséből fakadó kihívásokra. Akkor kell a tetőt megjavítani, amikor még nem roskadt be - fejtegette az üzletember.

A mesterséges intelligencia hozhat jót is. A következő 30 év során napi négy órára csökkenhet a munkaidő és talán négy napra a munkahét. A vállalkozó nagyapja még 16 órát gürizett a földjén, ma már általános a 8 órás munkanap, így valójában egyenes vonalú fejlődésről beszélünk. Manapság 30 helyet kereshet fel az átlagember az életében, ami a jövőben 300-ra nőhet.

Jöhet nagy baj is

Az üzletember ugyanakkor figyelmeztető jelnek tartja, hogy az első ipari forradalom elvezetett - a piacok és az erőforrások felosztásáért vívott - első világháborúhoz. A második technológiai forradalom a második világháborúba torkollott és most éljük a harmadik ipari forradalmat. Ez ismét megkérdőjelezheti a nemzetek helyét a világ gazdasági-politikai rendszerében, amiből kirobbanhat a harmadik világháború.

Ma, aki végzettségét tekintve tanár, felhívja a világ vezetőinek figyelmét az oktatás kulcsfontosságú szerepére. Ez az, ami segíthet az automatizáció terjedésével járó gondok, elsősorban a munkahelyek megszűnésének kezelésében. Szerinte nem olyanná kell tenni a gépeket, mint az emberek, hanem olyanná, hogy megoldhassák azokat a feladatokat, amelyeket az emberek nem tudnak.

Jack Ma úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia soha nem lesz képes olyan bölcsességre, a tapasztalatok olyan hasznosítására, amilyenre az ember képes. Emiatt az emberek fognak nyerni a gépekkel szemben.