Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A régi mértékek használatát a jelenlegi törvények sem tiltják, de ezeket a hatályos EU-előírások - és az ezek alapján 2000-ben hozott brit kereskedelmi törvény - szerint csak "kiegészítő információként" lehet feltüntetni, és az adásvételről szóló számlára mindenképpen a metrikus rendszerben számolt súlyt, mennyiséget, térfogatot kell ráírni. Az a kereskedő, aki ezt nem teszi meg, szabadságvesztéssel büntethető bűncselekményt követ el.

Az "imperiális" rendszer visszaállításáért kampányoló Brit Súly- és Mértékegység-szövetség (BWMA) keddi beszámolója szerint azonban egyre több boltos fordul az érdekvédő csoporthoz azzal az igénnyel, hogy vissza akar térni a régi mértékegységek kizárólagos használatára. Warwick Cairns író, a BWMA egyik frontembere a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak kijelentette: a szervezet 2000-ben is felháborítónak tartotta, és most is annak tartja, hogy a brit kormány "bűnözőnek tekinti azt a zöldségest, aki fontban méri ki az eladott banánt". "Mivel kifelé tartunk az EU-ból, a metrikus rendszer kötelező használatának törvényi megalapozottsága is megszűnik, így ideje visszaállítani a választás szabadságát".

Peter Bone, a kormányzó Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának alsóházi képviselője már fel is szólította Liam Fox külkereskedelmi minisztert a törvénymódosítás kezdeményezésére.

Az EU eredetileg azt szerette volna elérni, hogy a brit kereskedők teljesen eltüntessék termékeikről az olyan mértékegységeket, mint a font, az uncia, a pint, a láb és a hüvelyk, és azután csak grammban, literben, centiméterben adják meg áruik mennyiségét. Ennek határideje 2009 lett volna, de a brüsszeli bizottság és London végül kompromisszumra jutott és olyan módosításban egyezett meg, amely engedélyezi a hagyományos mértékegységek további használatát, de csak "kiegészítő" jelleggel, az árukon szerepelniük kell a metrikus egységeknek.

A hagyományos mértékegységekért kampányolók most azt szeretnék, ha saját maguk dönthetnék el, hogy melyik rendszert használják termékeik forgalmazásában és a forgalom elszámolásában.

Jelenleg meglehetősen kusza a helyzet, mivel Nagy-Britannia "metrizálása" enyhén szólva féloldalasra sikeredett. A nagyáruházak úgy oldották meg a problémát, hogy a rendszerint műanyag kannákban árult tejre például ráírják ugyan, hogy mennyisége 3,408 liter, mellette azonban ott virít az is, hogy 6 pint. A brit közutakon a távolságot továbbra is mérföldben és yardban mérik, és a gépkocsik sebességmérője és futásteljesítmény-számlálója is mérföldben jelez. A benzinkutaknál az üzemanyagot most már ugyan nem brit gallonban, hanem literben mérik, de ha az autós a tankolás után a gumikat is ellenőrizni akarja, a légkompresszor mércéje a mai napig font/négyzethüvelykben mutatja ki a nyomást.

A metrikus rendszer használata a brit sajtóban egyáltalán nem terjedt el. A londoni The Times rendőrbírósági tudósításokra szakosodott rovatában egy tipikus beszámoló például arról ad hírt, hogy a vétkes öt láb 11 hüvelyk magas, súlya hozzávetőleg 14 stone, és miután elfogyasztott vagy 3 pint sört, beült a kocsijába, de alig 800 yard megtétele után 30 mérföldes sebességgel belehajtott egy másik autóba.