Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyel energetikai cégek új koncessziókat kaptak Norvégiától - tudósított a gazeta.pl. A PGNiG gázszolgáltató és a Lotos olajvállalat a norvég kormánytól kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen a Norwegian Continental Shelf energiaprojektben. Olyan cégekkel működhetnek együtt , mint a Statoil, az Aker BP vagy a ConocoPhillips.

A PGNiG-hez tartozó társaság, a PGNiG Upstream International két feltáró-kitermelő projektben vehet részt a Norvég-tengeren. Az egyikben 40, a másikban 30 százalékos tulajdonrésze van. Partnere a ConocoPhillips Skandinavia. Mindkét koncesszió a Skarv olaj- és földgázmezőtől nem messze lévő területre szól, ahol a Lotos már 2012 óta részt vesz a fekete arany kitermelésében.

A PGNiG elnöke sajtónyilatkozatában világossá tette, hogy céljuk a kitermelt energiahordozó importálása Lengyelországba. Ehhez az egyik csatorna a tervezett Baltic Pipe olajvezeték lehet, amely Dániát kötheti össze Lengyelországgal. A PGNiG 2022-től akarja elindítani a gázszállításokat.

A Lotos skandináviai beruházásainak szintén az a céljuk, hogy mérsékeljék az ország függését az orosz olajtól. Norvégia a Lotoshoz tartozó vállalkozásoknak öt engedélyt adott az északi-tengeri tevékenységre. A Lotos eddig 21 hasonló vállalkozásban vett részt, részben olajlelőhelyek feltárásában, részben a kitermelésben.