Az úgynevezett "passporting" jogi szabályozási keret (ami Londonnak életbevágóan fontos lenne, hogy globális pénzpiaci vezető szerepét megőrizze) az uniós országokban székhellyel rendelkező bankokra van kitalálva, bármilyen új rendelkezésről "nagyon nehéz lenne" tárgyalni - mondta egy keddi, Bloombergnek adott interjújában Fuchs. A passporting szabályozás, amely bármilyen uniós tagállamban lévő bank számára lehetővé teszi, hogy határon átnyúlóan értékesítse a termékeit a 19 ezer milliárd dolláros integrált piacon, "nem alku tárgya" - jelentette ki Fuchs.

Ez igazából egy pofonként is felfogható a brit bankszövetségnek, a céljuk ugyanis, hogy a megtartsák a jelenlegi, teljes hozzáférést az EU piacához. Bár Theresa May brit miniszterelnök elszántan harcolna a City "passporting jogaiért", bankárok és jogászok úgy vélik, kemény csatákat kell majd vívnia annak érdekében, hogy uniós partnereitől engedményeket kapjon.

Ha valaki tagja egy klubnak, bizonyos kedvezményekre jogosult, de ha kilép, akkor ezeket a kedvezményeket elveszíti - jelentette ki Fuchs, a CDU frakcióvezető helyettese. Ez nem lesz sima ügy - tette hozzá.

Példaként említette azt a jogi korlátot, amely lehetővé tenné londoni bankoknak, hogy első nyilvános tőzsdei kibocsátásokat (IPO) menedzseljenek az EU-ban azután, hogy kilépnek az EU-ból. Az EU-ban működő bankoknak az EU felügyelete alá kell tartozniuk és nem lehet Londonból működtetni azokat, ha az Egyesült Királyság már nem tagja az uniós közösségnek.

Azok a nagy befektetési bankok, amelyeknek az európai központja Londonban van, gyorsabban mozdulhatnak, mint azt a nyilvánosság felé kommunikálják. Azután, hogy a kormány elindítja a Brexit hivatalos folyamatát, ezek a nagybankok heteken belül elkezdhetik áttelepíteni a munkahelyeket az Egyesült Királyságból - mondták a Bloombergnek négy nagy befektetési banknál dolgozók az erre az esetre felvázolt tervekkel kapcsolatban.

Korábban azonban már megjelentek olyan hírek, hogy a britek kilépése csúszhat - akár 2019 végéig -, ugyanis a brit kormány nem áll készen a távozásról szóló tárgyalások megindítására.

Legutóbb Lord Bob Kerslake, egy civil szervezet volt vezetője beszélt egy skót parlamenti rendezvényen arról, hogy a britek kilépése az EU-ból 2020 előtt nem valószínű - írja az Independent. Szerinte a kilépés sokkal bonyolultabb és több időbe fog telni, mint azt sokat gondolják. Lord Kerslake szerint akár öt vagy még ennél is több évet vehet igénybe, míg a tárgyalásokat befejezik, A lisszaboni szerződés 50. cikkelyében meghatározott két éves eljárást optimistának vélte.