Az orosz hatóságok megállították a határon egy lengyel almaszállítmány, majd egy vlagyivosztoki üzembe szállították és megsemmisítették a gyümölcsöt.. Az oroszok fellépése része az USA, illetve az EU és Oroszország között kialakult szankcióháborúnak - adta hírül a TASSZ.

A hírügynökség közleménye szerint rutinellenőrzés során találtak a négy tonna lengyel almárt, de azt nem árulták el a hatóságok, hogy pontosan melyik országból érkezhetett a gyümölcs orosz földre. A múlt héten ugyanezen a határszakaszon már megakadályozták három "tiltott élelmiszer-szállítmány" bevitelét.

Nem egyértelmű, hogy az alma Lengyelországból érkezett, ugyanis az ottani termelők lemondtak az orosz kivitelről. Korábban almatermésük felét Oroszországban adták el. A kölcsönös szankciók bevezetése óta, ami jelentősen korlátozta az európai élelmiszer-kivitel az orosz piacra, iskolákban, gyárakban szociális intézményekben osztogatják az almát - ingyen..

Az orosz hatóságok tavaly augusztus óta semmisítik meg azokat az élelmiszereket, amelyekről azt gyanítják, hogy szankciókkal sújtott országokból érkeztek. A drákói intézkedést a mezőgazdasági miniszter javaslatára Vlagyimir Putyin államfő rendelte el A gyanús élelmiszereket vagy elégetik, vagy buldózerekkel semmisítik meg.

Idén egyebek mellett 300 kilogramm húst, sajtot, halat és kilenc tonna gyümölcsöt, almát, mandarint, körtét és narancsot semmisítettek meg. Arról, hogy az élelmiszerek megfelelnek-e az egészségügyi előírásoknak, illetve hogy az Oroszország elleni gazdasági szankciókat helyeslő országokból származnak-e, jó néhány orosz szervnek kell döntenie.